Mazlíčci lídrů EU: psí nehoda v Elysejském paláci

V druhém dílu naší předvánoční minisérie věnované domácím mazlíčkům evropských lídrů se dozvíte, jaká zvířátka má doma francouzský prezident Macron, italská premiérka Meloni nebo švédský předseda vlády Kristersson. Kdo je kmotrem kočičího útulku, a kdo se musel omlouvat za svého psa?

MACRON NAŠEL SVÉHO NEMA V ÚTULKU

Když Emmanuel Macron nastupoval v roce 2017 do funkce francouzského prezidenta, rozhodl se k pořízení psa. Ostatně ve Francii k tomu přímo velí tradice, jelikož už od roku 1970 si každý prezident do Elysejského paláce pořizuje labradora. Macron se rozhodl jít cestou adopce a z útulku si přivedl černého křížence grifonka a labradora. Tiskové oddělení prezidenta nedlouho poté oznámilo, že pes dostal jméno Nemo, a to podle kapitána Nema z knihy Dvacet tisíc mil pod mořem od francouzského spisovatele Julese Verna, který patří k Macronovým oblíbencům.

Být psem prezidenta však obnáší také řadu povinností, mezi které patří zejména reprezentace a vítání oficiálních prezidentských návštěv. I psu Nemovi tak nějakou dobu trvalo, než si zvyknul na všechna ta zdlouhavá jednání, a tak jen několik měsíců od nastěhování do Elysejského paláce došlo k incidentu, kdy pes Nemo prostě zvedl nohu. A to uprostřed prezidentova pracovního setkání s ministry. Odnesl to tenkrát krb ze 17. století.

MELONINY KOČKY HVĚZDAMI SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

Na tohle by italská premiérka Giorgia Meloni nejspíš řekla, že něco takového by se s jejími kočkami určitě nestalo. Když jde totiž o kočky, tak se jindy přísně vyhlížející politička doslova mění před očima. Její obvykle ostrá rétorika vůči politickým oponentům je tatam, kdykoliv Giorgia dorazí domů, kde na ni čekají její chlupatí miláčci, se kterými se šéfka italské vlády často chlubí i na svých sociálních sítích.

Meloni se v roce 2020 v Římě zúčastnila výstavy SuperCat Show, během které se stala kmotrou adopčního centra pro kočky, které funguje pod záštitou italské dobročinné organizace Progetto Arca. Sama Meloni odtamtud adoptovala kocoura Martina a kočku Micii. „V noci spím s Martinem, zatímco moje dcera spí s Miciou. Vychovávat děti s domácím mazlíčkem je zásadní pro to, aby měly úctu ke zvířatům. Na tom mi velmi záleží, protože domácí zvířata jsou obrovským zdrojem relaxace, klidu a pohody, a také nás činí vyrovnanějšími,“ uvedla Meloni.

ŠPRINGRŠPANĚL ŠVÉDSKÉHO PREMIÉRA

Švédský premiér Ulf Kristersson si rovněž potrpí spíše na psy. V roce 2019 si s rodinou pořídil velšského špringršpaněla Winstona, který je nejen domácím mazlíčkem, ale i premiérovým loveckým parťákem. Kristersson s manželkou vychovává tři dcery, kvitoval tak, že se konečně dočkaly sourozence opačného pohlaví.

„Rodina si psa přála už dlouho a teď, když jsou naše děti dost staré na to, aby nám pomáhaly, jsme si řekli, že je čas do toho jít. Navíc bude zábavné získat dalšího parťáka na běhání a kamaráda do lesa,“ doplnil Kristersson. Winston je opravdový fešák, co říkáte?

Zdroj: Standard.co.uk, Liberoquotidiano.it, Svenskdam.se
Náhledové foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek