Spravedlivé volby i bezpečnější svět. Přání evropských lídrů do nového roku

Zdraví, optimismus, naději, ale i spravedlivé volby, čistou ekonomiku nebo mír na Ukrajině. To vše si přejí evropští lídři do nového roku. Mnozí zmiňují, že rok 2024 bude určitým způsobem rozhodující, čímž odkazují na nadcházející volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční již letos v červnu.

„Rok 2024 bude rokem Evropy! Před nadcházejícími evropskými volbami je třeba připomenout, že volby přinesou rozhodnutí o tom, jakou Evropu chceme do budoucna,“ uvedla v poslední den roku předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola s tím, že každý hlas bude důležitý.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen rovněž doufá, že síla Evropy bude v letošním roce podpořena svobodnými a spravedlivými volbami. Ve svém novoročním blahopřání zmínila také naději na trvalý mír na Ukrajině, stabilitu na Blízkém východě, ale i čistou ekonomiku, která bude přínosem pro lidi i planetu.

Předseda Evropské rady Charles Michel u příležitosti nového roku připomenul především obměnu předsednictví, kterého se 1. ledna ujala po Španělsku Belgie. „Je působivé, čeho Španělsko během svého předsednictví dosáhlo, za což děkuji premiérovi Pedru Sánchezovi a celému jeho týmu. Belgie, vítej!“, uvedl Michel na sociálních sítích.

Německý premiér Olaf Scholz v novoročním projevu zdůraznil význam Evropské unie zejména v dobách krize. Je podle něj důležité, aby z voleb do Evropského parlamentu vzešla EU sjednocená a posílená, jelikož válka Ruska proti Ukrajině dosud neskončila. Kromě evropských voleb zmínil i letošní prezidentské volby v USA, které podle něj mohou výrazně ovlivnit i dění v Evropě.

Český prezident Petr Pavel ve svém premiérovém novoročním projevu k národu překvapil podle politologů důrazem na téma zavedení společné evropské měny a nastíněním cesty k dosažení tohoto cíle. „Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ uvedl.

„Do nového roku Vám přeji hodně štěstí, zdraví, radosti, spokojenosti a také abychom žili v bezpečnějším světě,“ uvedl premiér Petr Fiala, dle kterého můžeme a musíme do roku 2024 hledět s optimismem. Pocit bezpečí a jistoty, splnění snů a dobrou náladu zase popřála eurokomisařka Věra Jourová.

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek