K výročí 20 let ČR v EU bude řada konferencí nebo koncert České filharmonie

K výročí 20 let České republiky v Evropské unii se letos uskuteční řada akcí, například konference v Lichtenštejnském paláci či na Pražském hradě nebo koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Česko do EU vstoupilo 1. května 2004.

Připomínka výročí začne 22. ledna konferencí s názvem 20 let tvoříme Evropu v Lichtenštejnském paláci, jejímž cílem bude zhodnotit dopady členství v bloku na ekonomiku a společnost. Vystoupí premiér Petr Fiala, místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová nebo dosavadní čtyři čeští eurokomisaři. Zúčastnit diskuse by se měli také lídři parlamentních stran.

Mezinárodní konferenci na 30. dubna plánuje také Kancelář prezidenta republiky na Hradě. Akci, která členství v EU zhodnotí z pohledu byznysu, naplánovala Hospodářská komora ČR na 4. dubna v Lichtenštejnském paláci. Konferenci uspořádá také Svaz průmyslu a dopravy, termín ale zatím nezveřejnil. Poslední dubnový den se uskuteční také slavnostní koncert České filharmonie v Rudolfinu, před nímž s projevem vystoupí premiér Fiala a prezident Petr Petr Pavel. „Členství ČR v EU přináší řadu hmatatelných přínosů, například ekonomický růst, přístup na vnitřní trh, prosazování zájmů a hodnot, svobodu pracovat a cestovat nebo finanční podporu z rozpočtu EU,“ řekl Dvořák.

Stali jsme se plnohodnotnými členy evropské rodiny. To posiluje naši stabilitu, bezpečnost, naši pozici ve světě, zakotvení v západním světě a větší odolnost vůči světu východnímu.“

Martin Dvořák, ministr pro evropské záležitosti

Oslavy 20 let v EU mají motto „Tvoříme Evropu“, které podle vrchního ředitele Sekce pro evropské záležitosti úřadu vlády Štěpána Černého vyjadřuje dvě klíčové myšlenky. První je, že Česko je integrální součástí evropského společenství, druhou je, že Česko Evropu tvoří, upravuje, mění a zlepšuje. Logo tvoří celkem osm trojúhelníků složených do tvaru loďky, barvy navazují na vizuální prezentaci předloňského českého předsednictví v Radě EU. Loďka vyjadřuje podle Černého bezpečí a prostředek, který pasažéry posouvá dál, a také ukotvení v euroatlantickém prostoru.

Přímo na oslavy podle Dvořáka zatím není ve státním rozpočtu pro letošek vyčleněna žádná částka. Při diskusi na vládě se objevila zásadní námitka, kterou je nutné respektovat, že se oslavy prolínají s kampaní před volbami do Evropského parlamentu, řekl. „Byla obava, abychom nebyli napadeni, že plýtváme prostředky z rozpočtu na propagaci sebe sama,“ uvedl Dvořák. „Spolupracujeme s jednotlivými subjekty, které mají svoje vlastní rozpočty na své akce a jsou ochotni přidat logo a zapojit se do bloku oslav,“ dodal ministr. Existují ale podle něj nabídky sponzoringu, například ze strany hlavního města Prahy.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek