Maďarsko získalo téměř 780 milionů eur z unijních fondů na obnovu

Maďarsko získalo na konci prosince od Evropské unie formou půjček 779,5 milionu eur. Jde o finance určené na obnovu z podpůrných unijních fondů. Informovala o tom dnes ve svém prohlášení Evropská komise. Litvě komise vyplatila 109,8 milionu eur (2,7 miliardy Kč) a Polsku pak pět miliard v půjčkách a grantech.

Peníze byly vyplaceny v rámci plánu REPowerEU. Ten je součástí unijního Nástroje pro oživení a odolnost, jehož původním smyslem bylo přispět ke zmírnění dopadů pandemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz. REPowerEU přibyl po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 a má zemím Evropské unie mimo jiné pomoci vymanit se ze závislosti na ruských fosilních palivech.

„Tyto platby pomohou nastartovat provádění zásadních investičních a reformních opatření uvedených v každé kapitole projektu REPowerEU. Tím se urychlí plnění cílů REPowerEU v oblasti úspor energie, výroby čisté energie a diverzifikace dodávek energie s cílem učinit Evropu nezávislou na ruských fosilních palivech ve světle ruské invaze na Ukrajinu,“ uvedla komise v prohlášení.

Získání peněz z EU potvrdil na Facebooku i maďarský ministr financí Mihály Varga. „Pozměněný maďarský plán obnovy byl přijat ministry financí EU 8. prosince, takže překážka pro vyplacení peněz naší zemi byla odstraněna,“ uvedl Varga s tím, že v přepočtu na maďarskou měnu získal Budapešť téměř 300 miliard forintů.

Jakékoli peníze, které získá Budapešť z Evropské unie jsou ostře sledované. V polovině Brusel uvolnil Maďarsku deset miliard eur z fondů Evropské unie, které zmrazil kvůli pochybám o stavu demokracie a právního státu v zemi. Zablokovaných je ale stále ještě dalších 21 miliard eur.

Budapešť přitom chce, aby Evropská unie odblokovala i tyto peníze a poté přistoupí na dohodu o revizi unijního rozpočtu, která zahrnuje i 50 miliard eur na dlouhodobou pomoc Ukrajině. Novinářům to alespoň nedávno řekl poradce maďarského premiéra Balázs Orbán (se svým šéfem není v žádném příbuzenském vztahu). Dohodu o revizi víceletého finančního rámce na roky 2021 až 2027 Maďarsko zablokovalo na prosincovém summitu EU v Bruselu.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek