Evropská hlavní města kultury 2024: Která to jsou a proč je navštívit?

Evropskými hlavními městy kultury pro rok 2024 bude norské Bodø, estonské Tartu a rakouský Bad Ischl. Že jste o nich nikdy neslyšeli? O to větší důvod je navštívit! Za kulturou v Evropě letos můžete vyrazit do Pobaltí, za polární kruh, ale i k našim sousedům a my Vám řekneme proč!

Cílem každoroční iniciativy Evropská hlavní města kultury je zvýšit mezinárodní profil vybraných měst a podpořit jejich kulturní rozvoj i cestovní ruch. Iniciativa vznikla v roce 1985 a od té doby byl titul Evropského hlavního města kultury udělen již více než 60 městům, která tak mají jedinečnou možnost ke zviditelnění a prezentaci jejich kultury a umění.

Evropská hlavní města kultury jsou oficiálně jmenována již čtyři roky před udělením titulu. Je to proto, aby města měla dostatek času k naplánování a přípravě programu. Během těchto čtyř let panel pod záštitou Evropské komise poskytuje městům poradenství a hodnotí jejich přípravy.

Bodø: sámská kultura v arktické oblasti Norska

Město Bodø se nachází v norském regionu Nordland severně od polárního kruhu. Na celý rok je zde naplánováno více než 1000 akcí odkazujících na laponskou kulturu původních obyvatel Skandinávie Sámů a oblast láká také na divokou arktickou přírodu.

Bodø má ambice stát se nejudržitelnějším evropským hlavním městem kultury. Organizátoři na jaro plánují koncert, který by měl být nejudržitelnějším na světě a ponese název „Čistá hudba“. Město, které je považováno za vstupní bránu na Lofotské ostrovy, je rovněž známé díky své vojenské letecké základně. Organizátoři doufají, že se letos do oblasti podaří přilákat na půl milionu návštěvníků. 

Tartu: estonské akademické centrum

Druhé největší estonské město Tartu bývá často označováno za intelektuální centrum země. Sídlí zde nejstarší a nejznámější estonská univerzita a město je rovněž známé jako centrum akademického myšlení, inovací a kulturního rozvoje.

Tartu je známé neoklasicistní architekturou, velkým množstvím knihoven nebo ikonickou fontánou „líbajících se studentů“. Z města také pochází řada předních osobností estonské literatury, umění a divadla. Součástí oslav bude v průběhu srpna i Tartu Pride, který bude oslavou legalizace manželství osob stejného pohlaví, která byla v Estonsku uzákoněna v minulém roce a vstoupila v platnost 1. ledna 2024.

 

Bad Ischl: venkovské lázně v rakouských alpách

Rakouské lázeňské město Bad Ischl se nachází nedaleko hranic s německým Bavorskem a je tak pro nás nejbližší možností, pokud chceme některé z letošních evropských hlavních měst kultury navštívit. Horské scenérie, křišťálově čistá jezera, v zimě skvělé lyžování a více než 300 naplánovaných akcí – to vše čeká na návštěvníky, kteří se letos vydají do regionu Salzkammergut (Solné komory).

Program odstartuje již 20. ledna právě v Bad Ischlu, kde je kromě řady veřejných inscenací, divadelních her a výstav naplánováno i vystoupení vítěze Eurovize Toma Neuwirtha, který se dostal do povědomí jako Conchita Wurst, a který z regionu pochází. Na zahajovacím koncertu by měl vystoupit společně s rapery a tisícihlavým jódlujícím sborem.

Zdroj: Evropská komise, salzkammergut-2024.at, bodo2024.no, tartu2024.ee
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek