Evropská komise chce více zapojit mladé lidi do rozhodování o EU

Evropská komise chce více zapojit mladé lidi do rozhodování o EU. Na dnešní tiskové konferenci v Bruselu to uvedl místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas, který hodnotil Evropský rok mládeže 2022. Podle Schinase je zejména důležité, aby mladí lidé využili své právo a volili v letošních volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční v červnu.

„Mladí Evropané budou mít větší vliv na politiku EU. V návaznosti na úspěchy Evropského roku mládeže 2022 dnes komise oznámila několik kroků, které umožní mladým lidem, aby měli silnější hlas při rozhodováních, která se jich týkají,“ uvedla Evropská komise ve svém prohlášení. Komise chce při navrhování svých politik více zohledňovat potřeby mladých, lépe jim naslouchat, reagovat na jejich obavy a podporovat je.

„Během Evropského roku mládeže se osvědčily i politické dialogy mladých s eurokomisaři, budeme v nich pokračovat. Mladí lidé hrají obrovskou roli při utváření dnešní Evropy, jsou vůdci zítřka a tvůrci změn dneška.“

Iljana Ivanovová, eurokomisařka pro vzdělání a mládež

Během Evropského roku mládeže 2022 se uskutečnilo více než 13.000 nejrůznějších debat, kulatých stolů či jiných akcí. I v pořádání specializovaných kulatých stolů zaměřených na začlenění mladých lidí do dění v EU chce Evropská komise pokračovat.

Podle Schinase je třeba zapojit mladé do všech unijních politik, konkrétně ale zmínil zejména pět klíčových oblastí: zdraví a dobré životní podmínky, životní prostředí a změna klimatu, vzdělávání, mezinárodní spolupráce a evropské hodnoty a zaměstnanost. Na obavy mladých ohledně těchto klíčových oblastí chce komise reagovat například i prostřednictvím nově vytvořené platformy pro pravidelný dialog s mládežnickými organizacemi.

Rovněž chce Evropská komise připravit „pokyny pro dobré životní podmínky ve školách, které budou zveřejněny v roce 2024“, uvádí tisková zpráva. Evropská unie by se měla mladým lidem přiblížit i během Evropského týdnu mládeže, který se uskuteční od 12. do 19. dubna.

„Nikdo nedokáže mladé lidi mobilizovat více než samotní mladí lidé,“ poznamenal Schinas. V této souvislosti zmínil příklad americké zpěvačky Taylor Swift, která vyzvala loni v září mladé Američany, aby se registrovali k prezidentským volbám, což den poté učinilo 35.000 lidí. „Taylor Swift koncertuje v květnu v Paříži, doufám, že něco podobného udělá i pro mladé Evropany. Doufám, že někdo z jejího mediálního týmu poslouchá tuto konferenci a předá jí náš vzkaz,“ dodal.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek