Ministři práce a sociálních věcí EU jednají o tom, jak ochránit sociálně zranitelné skupiny obyvatel

Unijní ministři práce a sociálních věcí se na dvoudenním neformálním jednání v belgickém Namuru zabývají zejména tím, jak ochránit sociálně zranitelné skupiny obyvatel zasažené nedávnou pandemií covidu-19, ale i vysokou inflací. Velkým tématem je také situace ukrajinských uprchlíků azasedání se účastní ukrajinská ministryně sociálních věcí Oksana Žolnovyčová. Česko zastupuje šéf resortu Marian Jurečka.

„Debatujeme o tom, jaké výzvy přináší současná doba a budoucnost,“ řekl ČTK Jurečka. Unijní ministři se podle něj shodují, že „důležitými prioritami do budoucna, pokud chceme udržet sociálně tržní princip hospodářství v EU a pokud chceme mít sociální rovnováhu, je zaměřit se na reflexi změn na pracovním trhu“. Konkrétně to znamená mimo jiné klást velký důraz na vzdělávání, i v souvislosti s digitální transformací.

Státy podle Jurečky čelí i dalším výzvám, které přináší změna demografie, konkrétně úbytek počtu obyvatel. „Budeme se muset soustředit na příchod pracovníků ze zahraničí, to bude velká výzva, ale zároveň i na vzdělávání těch současných na trhu práce,“ dodal český ministr.

Ministři jednotlivých členských států mají při podobných neformálních jednáních více příležitosti hovořit spolu o tématech, která je zajímají a vzájemně si předávat zkušenosti, poznamenal Jurečka. Na workshopech, které se konají v Namuru, se zabývají i tím, „jakým způsobem správně nastavovat sociální politiku, jak ji aplikovat v jednotlivých státech“, uvedl ministr. Otázkou je podle něj zejména to, zda do budoucna přistoupit v rámci společné legislativy k dalším regulacím, nebo jestli naopak nejít cestou spíše motivace prostřednictvím využití evropských finančních prostředků v rámci operačních programů Evropského sociálního fondu.

„Já jsem tady říkal, že je spíše důležité vyhodnocovat regulace, které se udělaly doposud. Od regulací, které byly provedeny v posledních letech, uplynul zatím krátký čas, a přicházet s dalšími, u toho bych byl velmi opatrný,“ řekl Jurečka.

Dnes odpoledne se český ministr setkal i se svou ukrajinskou kolegyní Žolnovyčovou. Hovořili spolu zejména o předávání informací o ukrajinských uprchlících, kteří přišli do České republiky. Na zasedání dorazil kromě ukrajinské zástupkyně i její moldavský kolega Alexei Buzu, což je podle Jurečky důležitý signál, že „bereme velmi vážně otázku přípravy a realizace předvstupových rozhovorů“ týkajících se těchto zemí a jejich začlenění do Evropské unie. O zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem rozhodl prosincový summit EU.

S ukrajinskou ministryní jednal Jurečka již před více než dvěma měsíci, tehdy ji žádal, aby ukrajinská strana byla aktivnější, pokud jde o předávání dat o ukrajinských uprchlících. „Potřebujeme od nich data, komu vyplácejí důchod, komu poskytují sociální dávky, abychom byli schopni tyto příjmy zahrnout, když vyhodnocujeme, jestli mají nárok na humanitární dávku v České republice,“ uvedl český ministr. „Chápeme, že mají spoustu jiných starostí, ale abychom byli opravdu transparentně spravedliví, tak potřebujeme i tyto informace,“ dodal. Dnes se s ukrajinskou ministryní shodli, že systém propojení dat „se pomaličku rozbíhá a že vše na dobré cestě“.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek