Mazlíčci lídrů EU: prezidentští psi i kocour pojmenovaný po agentovi

V dalším dílu naší minisérie věnované domácím mazlíčkům evropských lídrů se dozvíte, jaká zvířátka má doma irský prezident Higgins, slovenská prezidentka Čaputová nebo náš premiér Fiala. Čí psi jsou hvězdami sociálních sítí a kdo pojmenoval kocoura podle slavného filmového hrdiny?

BERNŠTÍ SALAŠNIČTÍ PSI IRSKÉHO PREZIDENTA

Národem oblíbený irský prezident Michael D. Higgins je známým milovníkem jednoho konkrétního psího plemene. A to bernských salašnických psů. Higgins s manželkou Sabinou již těchto psů odchovali několik, mezi ty nejznámější patřili například Bród a Síoda. Dosud poslední štěně, které si prezidentský pár pořídil v roce 2021, dostalo jméno Misneach.

Higginsovi psi se za dobu jeho působení v prezidentském úřadu pokaždé stali celebritami, jejich neoficiální účty na sociálních sítích mají tisíce příznivců a již několikrát si získali pozornost celého světa díky lumpárnám, kterých se pravidelně dopouštějí během oficiálních prezidentských akcí i zahraničních návštěv.

Jednou se dožadují drbání od prince Williama a vévodkyně Kate, jindy svému páníčkovi okusují ruku během přímého televizního přenosu a naposledy se prezidentův pes vyznamenal, když odmítal přestat štěkat na amerického prezidenta Joea Bidena. Nezbeda jeden.

VLÁDNÍ KOCOUR (S POVOLENÍM ZABÍJET?)

V Česku to v poslední době vypadá, že tuzemské politické špičky vsázejí spíše na kočky. Po Micce, která během prezidentské kampaně Petra Pavla chytila za srdce i mnohé jeho nevoliče, představil na sociálních sítích svého kocoura i premiér Petr Fiala.

„Mnozí jste mě žádali o fotku našeho kocoura Jamese, o němž jsem mluvil ve čtvrtek s dětmi v Kramářově vile. Tak tady je,“ uvedl v polovině loňského října na sociálních sítích. „James, kterého moje děti pojmenovaly podle agenta 007 Jamese Bonda, je s námi na chalupě už dvanáct let,“ vysvětlil původ kocourova jména a přiložil fotografii mourovatého rodinného mazlíčka.

PRVNÍ PES SLOVENSKA

Rok po svém zvolení do prezidentského úřadu představila svého nového mazlíčka i slovenská hlava státu Zuzana Čaputová. „Ráda bych vám představila našeho nového člena rodiny. Je to neskutečně učenlivý a živý psík. Jmenuje se Leon a už několik týdnů nám dělá velkou radost,“ uvedla.

Černý labrador se stal dle prezidentky pro celou rodinu velkým učitelem, ale i zdrojem relaxu v době pandemie. „V období izolace nás vytáhnul na procházky a do přírody. I přes tu velkou kupu chlupů doma jsem ani na chvíli nezalitovala, že se stal už neodmyslitelnou součástí našeho rodinného života. Doufám, že i Leon je šťastný s námi.“

Zdroj: plus7dni.pluska.sk, rte.ie, irishtimes.com, sociální sítě politiků

Sdílet tento příspěvek