Věra Jourová: ČR začíná fungovat jako stát, který má ambici i schopnost ovlivňovat EU

Česká republika podle eurokomisařky Věry Jourové začíná po 20 letech v Evropské unii fungovat jako stát, který má ambici a schopnost ovlivňovat evropské dění. Stala se také vysoce atraktivní zemí pro investory. Za přínos vstupu, jehož 20. výročí si letos Česko připomíná, má Jourová také ukončení „divokých devadesátek“. Na konferenci v pražském Lichtenštejnském paláci připomenula spolupráci zemí EU v době covidové pandemie, kdy účast země v unii znamenala rovný přístup k vakcínám, či pomoc unijních zemí při likvidaci požáru v Českém Švýcarsku.

Evropské volby v červnu podle Jourové rozhodnou, jestli se v EU bude víc tvořit, ne bořit, zda bude unie roztříštěnější, což by mohlo vyhovovat Kremlu.

Hlas Česka jako středoevropské země podle Jourové zesílil v EU po invazi Ruska na Ukrajinu. „Naslouchají nám a podle toho se staví do pozic příznivých a jednotných,“ konstatovala s tím, že historická zkušenost Česka musí vést k tomu, aby jeho hlas zněl ještě silněji. Vzpomenula roli EU jako mírového projektu, který jako zázrak vzešel z momentu smíření po obrovské katastrofě druhé světové války, i to, že v posledních letech covid a zvýšení bezpečnostních rizik vedly k tomu, že se země EU včetně Česka začaly více stavět na vlastní nohy v bezpečnostní politice a energetice.

Osobně je Jourová ráda že ve funkci zažije další posun k „rozumnému termínu“ pro vstup dalších zemí do EU. „Rozšíření vyžaduje odvahu růst a je to historická nutnost,“ uvedla.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek