Komise chce více prověřovat zahraniční investice třetích zemí do EU

Evropská komise chce více prověřovat přímé zahraniční investice do firem v Evropské unii a zabránit tak možnému vlivu třetích zemí na kritická hospodářská odvětví. Komise v dnes představila konkrétní legislativní návrh a určité další kroky, jejichž cílem je podle ní posílit ekonomickou bezpečnost unie v době rostoucího geopolitického napětí a velkých technologických změn.

Už loni v červnu zveřejnila Komise plán pro zajištění ekonomické bezpečnosti Evropské unie. Cílem bylo přesvědčit členské státy a jejich firmy mimo jiné i k větší obezřetnosti při vlastních investicích do výroby ve státech jako jsou Čína či další nedemokratické země.

„Musíme zajistit, aby kapitál, znalosti, dovednosti a výzkum evropských firem nezneužívaly některé země k vojenským účelům,“ řekla tehdy k návrhu strategie předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Nezmínila sice výslovně Čínu, návrh nicméně hovořil o „přílišných závislostech na jedné zemi, zvláště se systematicky odlišnými hodnotami“, čímž podle diplomatů odkazuje zejména na Peking.

Zveřejnění dnešního balíčku na tento plán navazuje. „Evropská unie v posledních letech těžila z toho, že je obchodním gigantem. Evropský trh je otevřen zahraničním investorům. V době, kdy procházíme geopolitickou bouří a technologickými změnami se ale musíme dívat i na možná rizika,“ řekl dnes novinářům komisař pro obchod Valdis Dombrovskis. Na jednu stranu je podle něj důležité zachovat otevřenost unijního trhu, na druhou se ale EU musí i umět „chránit, když to bude nutné“.

Evropská komise mimo jiné navrhuje, aby bylo posíleno prověřování přímých zahraničních investic. Zahraniční investice do EU prospívají evropské ekonomice, nicméně některé mohou představovat rizika pro bezpečnost Evropské unie, upozornila Komise. Proto je potřeba, aby si jednotlivé členské státy vytvořily vhodné mechanismy prověřování zejména rizikových investic. Prověřování by se mělo rovněž rozšířit na investice pocházející sice z EU, nicméně od jednotlivců nebo podniků, které jsou kontrolovány ze zemí mimo Evropskou unii.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek