EU vytvořila síť přístavů, která má účinněji zachytávat pašeráky drog

Velké evropské přístavy vytvořily společně s orgány Evropské unie síť, která se bude mimo jiné sdílením informací snažit omezit stále rostoucí množství drog pašovaných po moři do Evropy. Plán na posílení spolupráce úřadů s přístavy včera oznámila eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová v belgických Antverpách, které jsou kvůli kriminalitě spojené s drogami považovány za jedno z nejnebezpečnějších míst Evropy. Vedle Antverp budou síť tvořit například nizozemský Rotterdam, německý Hamburk nebo francouzské Marseille.

Západoevropské přístavy jsou hlavními vstupními branami, jimiž do Evropy proudí zejména kokain ze zemí Latinské Ameriky. Na 70 procent drog zabavených v evropských zemích padne do rukou bezpečnostních složek v přístavech.

Několik posledních let zaznamenávají úřady nové rekordy v množství zabavených drog. Největší je v Antverpách, kde loni celníci objevili 116 tun narkotik. V Rotterdamu padl rekord předloni, kdy bylo zabaveno 70 tun. Obě města se kvůli drogám potýkají s rozbujelým organizovaným zločinem a rostoucím počtem vražd, výjimkou nejsou ani přestřelky mezi gangy. Belgičtí činitelé uvádí, že obchod s drogami rychle proniká do společnosti a že zahraniční zločinecké organizace v Belgii upevňují své postavení, přičemž přinášejí nemilosrdné násilné praktiky.

„Abyste mohli bojovat proti síti, potřebujete také síť. Úspěchy dosažené proti zločincům v jediném přístavu by je pouze přiměly přesunout se jinam,“ prohlásila komisařka Johanssonová, která oznámila začátek spolupráce úřadů a sítě přístavů.

Jejich provozovatelé si začnou vyměňovat informace a zkušenosti, aby lépe odhalovali jednotlivé zločinecké skupiny, cesty, jimiž drogy pašují a byli připraveni rychleji reagovat. Evropská unie poskytne ze svých fondů síti 200 milionů eur (téměř pět miliard korun) na posílení celních kapacit v přístavech. S přístavy bude spolupracovat také evropská policejní agentura Europol a justiční orgán Eurojust.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek