Mise EU v Rudém moři by mohla odstartovat v polovině února, řekl Borrell

Vojenská námořní mise Evropské unie v Rudém moři by mohla odstartovat v polovině února. Dnes to v Bruselu řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle kterého žádný stát EU vznik mise neblokuje. O její konkrétní podobě dnes mají v Bruselu diskutovat ministři obrany států sedmadvacítky. Jemenští povstalci Húsíové pohrozili dalšími útoky na americké a britské válečné lodě, které hlídkují a chrání přepravní lodě v Rudém moři, píše agentura Reuters. Během noci povstalci podporovaní Íránem zaútočili na americkou vojenskou loď, podle amerického námořnictva však nevznikly žádné škody.

„Doufám, že bude možné misi zahájit 17. (února),“ řekl dnes novinářům Borrell. Podle něj žádný z členských států vznik misu nebrání, ačkoliv ne všechny země EU se do ní zapojí. Dnes se bude v Bruselu mimo jiné jednat o tom, jaké lodě se zúčastní operací v Rudém moři a která země bude misi velet. Diskuse u pracovního oběda by se měl účastnit také generální tajemník NATO Jens Stolenberg.

V oblasti již působí mimo jiné americké a britské vojenské lodě, které brání útokům na civilní námořní dopravu. Jemenští povstalci dnes v prohlášení pohrozili dalšími útoky na vojenské lodě Spojených státech a Británie. Podle nich tato plavidla vedou agresi proti Jemenu. Spojené státy a Británie totiž v uplynulých týdnech opakovaně bombardovaly pozice povstalců v Jemenu. Západní státy se shodují, že je nutné zaručit právo na volnou plavbu Rudým mořem, které je významnou celosvětovou obchodní trasou.

Húsíové tvrdí, že v noci na dnešek vypálili několik raket na americkou vojenskou loď USS Gravely. Velitelství amerického námořnictva uvedlo, že USS Gravely sestřelila jednu raketu, která však nezpůsobila žádné škody ani oběti.

Husíové, kteří mají podporu Íránu, na plavidla útočí od loňského listopadu v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy. Tvrdí, že jejich konání je reakcí na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Některé významné přepravní společnosti oznámily, že pro část svých námořních spojů využívají alternativní trasu kolem jižního cípu Afriky.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek