Rada pro obecné záležitosti jednala o obraně demokracie i zvýšení volební účasti

V pondělí 29. ledna se v Bruselu uskutečnilo první jednání Rady pro obecné záležitosti (GAC) pod taktovkou belgického předsednictví, které představilo své priority, zahájilo každoroční dialog o stavu právního státu v členských zemích EU a věnovalo se tématu obrany demokracie. Jedním z témat byly i nadcházející volby do Evropského parlamentu a strategie na přilákání většího množství voličů. Českou republiku na jednání zastupoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Posilování právního státu, ochrana demokracie, podpora svobodných a spravedlivých voleb i rozšiřování Unie. To jsou hlavní priority současného belgického předsednictví v rámci agendy obecných záležitostí. Rada se bude rovněž nadále zabývat řadou horizontálních otázek, jako je krizové řízení a hybridní hrozby nebo příprava zasedání Evropské rady.

Belgická ministryně zahraničí Hadja Lahbib uvedla, že se chce předsednictví zaměřit také na podporu většího zapojení občanů, zejména pak mladých lidí. Rovněž zdůraznila zájem belgického předsednictví na další podpoře Ukrajiny. „Jedním z našich hlavních úkolů je, abychom udrželi stávající dynamiku politiky rozšíření a podpory Ukrajině, proto jsem rád, že Ukrajina je stále naší  prioritou, a že Evropská komise pracuje na přípravě mezivládní konference již během jara,“ uvedl k věci ministr Dvořák.

Ministři následně vedli pravidelnou diskuzi o stavu právního státu v jednotlivých zemích. Cílem výměny názorů je konstruktivní a otevřená výměna připomínek a osvědčených postupů, přičemž dialog se tentokrát zaměřil především na vývoj ve Španělsku, Francii, Chorvatsku a Itálii. „Na téma právního státu se zaměříme také na neformálním zasedání ministrů pro evropské záležitosti na konci dubna, na které budou pozvány i země zapojené do procesu rozšíření,“ doplnila belgická ministryně.

V další části zasedání proběhla rozprava o balíčku na obranu demokracie, který Evropská komise předložila 12. prosince 2023. Balíček cílí na boj proti zahraničnímu vměšování, podporu občanské angažovanosti a slouží mimo jiné jako příprava na červnové volby do Evropského parlamentu, které jsou považovány za test odolnosti evropské demokracie. Ministři zároveň zdůraznili, že je třeba nalézt rovnováhu mezi potíráním zahraničního vměšování a ochranou svobody projevu.

Zástupci Německa a Slovinska představili společný návrh technických úprav na usnadnění a zrychlení procesu přistoupení kandidátských zemí k Evropské unii.  Dle Dvořáka by návrh mohl získat širokou podporu, jelikož zachovává pojistky v podobě jednomyslnosti v klíčových krocích rozšíření a zároveň celý proces urychluje.

Během pracovního oběda se ministři věnovali tématu červnových voleb do Evropského parlamentu. Zdůraznili zejména problém dezinformací a podporu zvýšení účasti voličů v nadcházejících volbách. „Naším cílem je zvýšit atraktivitu voleb a tím i počet voličů. Musíme také hledat způsoby, jak voličům cestu k volbám usnadnit. To se týká v současnosti velmi aktuálního tématu v Česku, a to i korespondenční volby,“ uvedl Dvořák.

Zdroj: Rada EU, BE PRES, MZV ČR
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek