V Bruselu dnes proběhne mimořádné zasedání Evropské rady, hlavním tématem bude revize dlouhodobého rozpočtu

Ve čtvrtek 1. února se v Bruselu sejdou vedoucí představitelé EU na mimořádném jednání Evropské rady. V návaznosti na předchozí zasedání, které proběhlo v polovině loňského prosince, budou evropští lídři jednat o střednědobé revizi dlouhodobého rozpočtu EU na období 2021-2027 a o další podpoře Ukrajiny. Českou republiku bude na mimořádném zasedání reprezentovat předseda vlády Petr Fiala.

Hlavním avizovaným tématem zasedání Evropské rady bude revize víceletého finančního rámce, který se aktuálně nachází v polovině svého období. Plánované posílení dlouhodobého rozpočtu EU je nutnou odpovědí na neočekávané výzvy, kterým musela Evropská unie v posledních letech čelit, a to pokud jde o pandemii onemocnění covid-19, ruskou agresi vůči Ukrajině, růst inflace a úrokových sazeb či energetickou krizi.

Vedoucí představitelé Unie navážou na jednání z prosince 2023, během kterého diskutovali o možnostech financování nejnaléhavějších potřeb a budoucích priorit EU, podpoře Ukrajiny, vnějším rozměru migrace či bezpečnosti a obraně.

Revize zahrnuje, kromě posílení vybraných oblastí, zejména vytvoření specializovaného nástroje pro Ukrajinu, jenž má za cíl zajistit dlouhodobou finanční a rekonstrukční podporu, a Platformy strategických technologií pro Evropu (STEP) s cílem zvýšit konkurenceschopnost Evropy. Revize počítá s celkovým objemem ve výši 64,6 miliardy EUR, z něhož 33 miliard EUR tvoří půjčky a 10,6 miliard EUR se povedlo uspořit reprioritizací v rámci stávajícího rozpočtu. Aktuální návrh tedy vyžaduje pouze 21 mld. EUR navíc oproti původnímu návrhu Komise ve výši 65,8 miliard EUR. Rámec by měl zahrnovat:

• 50 miliard EUR na Nástroj pro Ukrajinu (17 miliard EUR v grantech a 33 miliard EUR v půjčkách)

• 2 miliardy EUR na migraci a správu hranic

• 7,6 miliardy EUR pro sousedství a svět

• 1,5 miliardy EUR pro Evropský obranný fond v rámci nového nástroje STEP

• 2 miliardy EUR na Nástroj flexibility

• 1,5 miliardy EUR na Rezervu solidarity a mimořádné pomoci

K Nástroji na podporu Ukrajiny, tedy poskytnutí 50 miliard EUR z upraveného unijního rozpočtu, měl během prosincového zasedání výhrady maďarský premiér Viktor Orbán. Podle vysokých představitelů EU se v uplynulých týdnech vyjednávalo s Budapeští téměř nepřetržitě, avšak bez značného posunu. Dnes už je ale na samotných lídrech, zda se jim podaří dosáhnout dohody.

Zdroj: Rada EU, ČTK

Sdílet tento příspěvek