Evropská komise žaluje šestici zemí včetně Slovenska kvůli směrnici o vodě

Evropská komise se rozhodla zažalovat Bulharsko, Irsko, Španělsko, Maltu, Portugalsko a Slovensko kvůli nedokončení revize jejich plánů týkajících se vodních toků, jak to vyžaduje směrnice o vodě, a rovněž jejich plánů týkajících se správy povodňových rizik, jak to vyžaduje směrnice o povodních. Komise to uvedla ve svém dnešním sdělení. O věci rozhodne Soudní dvůr Evropské unie.

Směrnice o vodě se zaměřuje na zajištění dobrého stavu evropských vodních útvarů, jako jsou řeky a jezera. Jejím cílem je snížit a odstranit znečištění a také zajistit dostatek vody pro potřeby lidí i přírody. Jde o nezbytnou součást takzvaného Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu) o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií, jehož základem je sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55.

Dodržování směrnice o povodních je zase nezbytné kvůli připravenosti na záplavy a jejich zvládání, uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Evropská komise zaslala již loni v únoru dotčeným státům „formální výzvy“ a upozornila je, že plány, které vyžadují směrnice, neaktualizovaly a nepřezkoumaly. Navzdory určitému pokroku ale šestice zemí stále své povinnosti vyplývající z jedné či druhé směrnice nesplnila.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek