Sněmovna si vstup do EU připomene několika akcemi, navštíví ji i šéfka Evropského parlamentu

Poslanecká sněmovna si 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie připomene několika akcemi. V polovině února ji navštíví předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. V dolní komoře se také uskuteční studentská simulace jednání poslanců, tematická konference i Evropský den diverzity. ČTK o tom dnes informoval Martin Churavý, mluvčí předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Metsola Sněmovnu navštíví 14. února. „Paní předsedkyně Prahu naposledy navštívila krátce před začátkem předloňského velmi úspěšného českého předsednictví v Radě EU. Těším se na pokračování naší diskuse o výzvách, před kterými spolu v Evropské unii stojíme,“ uvedla Pekarová Adamová.

Studentská simulace jednání Poslanecké sněmovny nazvaná Dnes jsem jako poslanec je v plánu 25. března. Diskuse na plénu sněmovního jednacího sálu bude věnovaná specificky evropským tématům, jimiž se čeští zákonodárci aktuálně zabývají.

Od 24. do 25. dubna se ve Sněmovně bude konat dvoudenní konference zaměřená na význam a přínos uplynulých dvou dekád Česka v unii. Zúčastní se jí pamětníci, kteří se na vstupu ČR do unie podíleli, a také dnešní studenti, kteří se v Evropské unii už narodili a prožili v ní celý život.

V pátek 7. června se uskuteční Evropský den diverzity. Jde o konferenci, která je tradičním slavnostním zakončením měsíce května, tedy celoevropského měsíce diverzity. „Téma diverzity je přímo spjaté se základním mottem samotného projektu evropské integrace – jednota v rozmanitosti,“ dodala Pekarová Adamová.

Česko do Evropské unie vstoupilo 1. května 2004 spolu s Estonskem, Kyprem, Litvou, Lotyšskem, Maďarskem, Maltou, Polskem, Slovenskem a Slovinskem. Vláda tento týden schválila návrh, podle kterého by se mohl 1. květen objevit v kalendáři jako významný den připomínající tuto událost.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek