Evropská unie poskytne letos na humanitární pomoc 1,8 miliardy eur

Evropská unie poskytne letos na humanitární pomoc 1,8 miliardy eur (44,7 miliardy Kč), oznámila dnes Evropská komise. Finance budou směřovat na Blízký východ, do Afriky, do Jižní a Střední Ameriky, ale i do válkou postižené Ukrajiny či pro nejzranitelnější komunity v jižní Asii a Tichomoří.

„Vzhledem k tomu, že v roce 2024 bude podle odhadů potřebovat humanitární pomoc téměř 300 milionů lidí, EU znovu dostojí svému závazku podporovat nejzranitelnější lidi po celém světě,“ uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Pomoc by měla směřovat do mnoha oblastí. Téměř 200 milionů eur (pět miliard Kč) bude určeno na řešení důsledků nuceného vysídlení, ale i problémů s nedostatkem potravin, podvýživou a epidemiemi v oblasti Sahelu (Burkina Faso, Mali, Mauritánie a Niger), ve Středoafrické republice a v oblasti Čadského jezera (Čad, Kamerun, Nigérie).

Přibližně 346 milionů eur (8,6 miliardy Kč) podpoří obyvatele východní a jižní Afriky, které sužují dlouhodobé konflikty v oblasti Velkých jezer, a populace vysídlené v důsledku extrémních klimatických jevů a ozbrojených konfliktů v Súdánu, Jižním Súdánu, Ugandě, Mosambiku, Keni, Somálsku, Etiopii a na Madagaskaru.

Téměř 470 milionů eur (11,7 miliardy Kč) z humanitární pomoci bude mířit na Blízký východ a do severní Afriky s ohledem na „extrémní humanitární potřeby v Gaze“, uvedla Evropská komise. Peníze by měly putovat nejen palestinskému civilnímu obyvatelstvu, ale dalším zranitelným komunitám v Sýrii, Libanonu či Jemenu.

Přibližně 115 milionů eur (2,9 miliardy Kč) bude směřovat do jihovýchodní Evropy a do zemí sousedících s Evropskou unií. Finance budou určeny zejména na řešení důsledků ruské agrese na Ukrajině, ale budou využity i na financování projektů na západním Balkáně či na Kavkaze. Podpora by měla mířit rovněž do oblastí Turecka, které zasáhlo loňské ničivé zemětřesení.

Asi 315 milionů eur (7,8 miliardy Kč) je pak vyhrazeno na mimořádné události či nepředvídané humanitární krize, které mohou během roku nastat. Například loni Evropská unie v reakci na aktuální vývoj navýšila na čtyřnásobek pomoc, kterou poskytuje Palestincům v Pásmu Gazy i na okupovaném Západním břehu Jordánu. Celkem Palestincům poslala 103 milionů eur (přes 2,5 miliardy Kč).

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek