Úřad UNRWA musí v Pásmu Gazy i nadále fungovat, řekl Borrell

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) musí i nadále pokračovat ve své činnosti, jeho práce v Pásmu Gazy je nenahraditelná. Na úvod dnešního jednání ministrů zemí EU zodpovědných za rozvojovou problematiku to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. UNRWA čelí obvinění ze strany Izraele, že se jeho zaměstnanci podíleli na říjnových teroristických útocích Hamásu na Izrael. Evropská komise v této souvislosti váhá s poskytnutím další finanční pomoci organizaci.

„Jedna věc je jistá, UNRWA dělá nenahraditelnou práci, musí platit presumpce neviny. Není tajemstvím, že se chce Izrael UNRWA zbavit, už dlouhé roky,“ řekl Borrell. „Je dobře, že zahájili vyšetřování, ale počkejme na jeho výsledky,“ dodal s tím, že v mezičase lidé v Gaze nemohou přijít o lékařskou péči či o potraviny.

Právě šéf UNRWA, Philippe Lazzarini, by měl později během dne dorazit na jednání unijních ministrů a zástupci členských zemí se od něj chtějí dočkat bližších vysvětlení a objasnění současné situace.

Z 27 členských států EU jich už několik financování agentury OSN pozastavilo. Například Německo, které je druhým největším dárcem po USA, uvedlo, že dokud nebude ukončeno vyšetřování, „neschválí žádné další finance“. Podobný postoj zaujaly i Francie, Itálie či Nizozemsko. Bez dalších financí přitom úřad balancuje na pokraji finančního kolapsu.

Zdroj: ČTK, Unsplah

Sdílet tento příspěvek