Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola míří do Česka

Již ve středu 14. února Českou republiku navštíví předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola, která se setká s nejvyššími ústavními činiteli a studenty, aby s nimi diskutovala o posilování demokratických hodnot a významu účasti v nadcházejících evropských volbách, které se uskuteční letos v červnu.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola v současnosti plní svůj závazek navštívit před konáním evropských voleb všechny členské státy Evropské unie, aby povzbudila občany k jejich účasti ve volbách. V České republice se hlasování uskuteční letos 7. a 8. června. Česko se v souvislosti v eurovolbami dlouhodobě potýká s nízkou volební účastí, v těch minulých hlasovalo pouze 28,72 procenta oprávněných voličů.

Program jednodenní návštěvy šéfky Evropského parlamentu začne ve středu krátce před polednem, kdy by měla navštívit Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde uctí památku obětí prosincové tragické události. Následovat bude setkání s nejvyššími ústavními činiteli, které započne přivítáním od předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéty Pekarové-Adamové, následovat bude setkání s předsedou Senátu ČR Milošem Vystrčilem, prezidentem republiky Petrem Pavlem a předsedou vlády Petrem Fialou.

Metsola se v rámci návštěvy České republiky setká také se studenty v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze, kde s nimi bude diskutovat na téma „Rozhodujeme společně: Jakou Evropu chceme?“. Debata začne v 17:00 a bude přenášena online například na Facebooku a Instagramu Kanceláře Evropského parlamentu v ČR.

Metsola od začátku roku v rámci své cesty po unijních státech navštívila již Lotyšsko, Litvu, Lucembursko či Dánsko. Před návštěvou České republiky navštívila v pondělí Estonsko, kde se setkala s prezidentem Alarem Karisem, premiérkou Kajou Kallas a rovněž promluvila se studenty.

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek