Průmysl v EU v prosinci díky produkci kapitálového zboží vykázal silný růst

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie i v eurozóně se v prosinci podle sezonně přepočtených údajů překvapivě zvýšila. Ve srovnání s předchozím měsícem její růst v obou blocích činil 2,6 procenta, zejména díky produkci kapitálového zboží. Ve své zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Za celý rok však výroba v EU v průměru klesla o dvě procenta, v eurozóně její pokles činil 2,4 procenta.

V listopadu se výroba v EU po zpřesnění dat meziměsíčně zvýšila o 0,5 procenta. V zemích platících eurem vzrostla o 0,4 procent.

Produkce kapitálového zboží v EU v prosinci meziměsíčně stoupla o 18 procent. Výroba zboží krátkodobé spotřeby se zvýšila o 0,6 procenta a produkce energií a zboží dlouhodobé spotřeby vzrostla o 0,4 procenta. Produkce polotovarů se naopak o 0,7 procenta snížila.

Z jednotlivých zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, se meziměsíčně výroba nejvíce zvýšila v Irsku (23,5 procenta), Nizozemsku (6,6 procenta) a v Dánsku (5,6 procenta). Naopak největší pokles zaznamenalo Slovinsko, o to o 7,4 procenta. V Chorvatsku se výroba snížila o 4,3 procenta a ve Finsku o 2,7 procenta. V České republice stoupla výroba o 2,8 procenta po poklesu o 1,5 procenta v listopadu.

V meziročním srovnání výroba v EU i v eurozóně stoupla v prosinci o 1,2 procenta. V Česku se ale o 0,7 procenta snížila, i když pokles zpomalil z 2,7 procenta v listopadu.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek