Fiala jednal se šéfkou EP o bezpečnosti i protestech zemědělců

Zastoupení Čechů v institucích EU, bezpečnost i protesty zemědělců byly hlavními body dnešního jednání premiéra Petra Fialy se šéfkou Evropského parlamentu Robertou Metsolou. Fiala to řekl na tiskové konferenci po jednání. Podle něho je třeba naslouchat skutečným příčinám protestů zemědělců, kterými jsou přílišná regulace a striktně nastavené požadavky.

Návštěva Metsoly podle Fialy speciální kvůli blížícím se evropským volbám ale také letošnímu výročí vstupu ČR do EU. Oba politici spolu hovořili o řadě aktuálních i dlouhodobých témat týkajících se Evropy, uvedl Fiala. Jednali také o protestech zemědělců. „Jsme si vědomi toho, že musíme snížit byrokracii,“ řekl Fiala. Je podle něj potřeba nastavit pro zemědělce rozumné požadavky týkající se ochrany životního prostředí, cílem je najít takové řešení, při kterém budou zemědělci moci naplnit požadavky a zároveň budou konkurenceschopní. ČR je připravena podílet na hledání evropského řešení, doplnil premiér.

Fiala s Metsolaovou jednali také o zastoupení českých občanů v evropských orgánech, v posledních měsících se situace podle premiéra výrazně zlepšuje a Češi v evropských institucích získávají vyšší pozice, což přispívá mimo jiné k lepší informovanosti.

Podle Metsolaové s Fialou hovořili také o Ukrajině, předsedkyně EP ocenila českou pomoc zemi napadené Ruskem. „Ukrajinská bezpečnost je i evropskou bezpečností,“ řekla. Diskutovali také další výzvy, kterým čelí čeští občané i občané dalších zemí Evropy, podle Metsoly je potřeba vést s lidmi dialog a reagovat na frustrace. Je třeba naslouchat a následně jednat, řekla.

Šéfka EP plánuje navštívit všechny členské státy EU a povzbudit tamní občany k účasti ve volbách. V Česku naposledy přišlo k eurovolbám 28,72 procenta voličů. Podle Metsoly je důležité, aby občané nenechali za sebe rozhodovat jiné lidi. EP je podle ní místem, kde se bude rozhodovat o směřování v bezpečnosti, obraně, životním prostředí, ochraně zemědělců, migraci nebo o rozšíření EU, řekla dnes po jednání s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Metsolaová s Pekarovou Adamovou hovořily i o bezpečnosti, odolnosti i nedostatečném zapojení Čechů do institucí EU. S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem jednala o migrační a azylové politice, zemědělské politice i o evropském aktu o svobodě médií.

Na Pražském hradě předsedkyni EP odpoledne přijal také prezident Petr Pavel. V podvečer debatovala se studenty na Vysoké škole ekonomické, kde apelovala na mladé lidi, aby přišli hlasovat v evropských volbách. Upozornila, že hlas mladé generace může mít velký význam pro konečné výsledky. Podle Metsolaové se to ukázalo při brexitu, kdy mladší voliči ve výrazně větší míře než starší hlasovali pro setrvání v EU, jejich volební účast ale byla menší a referendum těsným výsledkem skončilo rozhodnutím o odchodu Británie z unie.

Zdroj: ČTK, EP

Sdílet tento příspěvek