Francie nechce společné nákupy munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU

Francie, Řecko a Kypr blokují snahy Evropské unie o nákup munice pro Ukrajinu i z mimounijních zemí. Napsal to dnes web Politico s odvoláním na tři diplomatické zdroje z EU. Takové nákupy přitom aktivně prosazuje Česká republika.

Sedmadvacítka navyšuje výrobu munice a zároveň uvažuje o tom, že by akutní nedostatek munice nyní řešila společným nákupem munice na světovém trhu z unijních peněz. Takové řešení nadnesl na počátku měsíce na neformálním zasedání šéfů unijních diplomacií v Bruselu český ministr zahraničí Jan Lipavský.

EU loni přislíbila Ukrajině, že jí do konce letošního března dodá milion kusů dělostřelecké munice. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell nedávno uvedl, že očekává, že do března se unie dostane na přibližně 52 procent svého cíle. Milion nábojů poskytne EU podle něj Ukrajincům do konce roku.

Unijní zbrojovky tak velké množství ani nestíhají vyrábět a i z tohoto důvodu Česko přišlo s návrhem, aby se EU po dělostřelecké munici poohlédla i za svými hranicemi.

Podle tří unijních diplomatů, na něž se dnes odvolává Politico, malá skupina zemí v čele s Francií blokuje snahy použít peníze EU na nákup munice mimo blok. Evropské zbrojovky podle nich potřebují objednávky, aby ospravedlnily navýšení své produkce.

Většina zemí EU se tento týden na setkání velvyslanců vyslovila pro možnost mimořádně nakoupit munici mimo EU za unijní peníze. Francie, Řecko a Kypr se však podle diplomatů postavily proti.

Francie, na rozdíl od většiny dalších zemí, neuvádí celkový objem své pomoci Ukrajině. Paříž zemi napadené Ruskem poskytuje například rakety dlouhého doletu Scalp. Francie, která je unijním lídrem v obranném průmyslu, vždy usilovala o to, aby dodávky munice pocházely z místních zdrojů, napsal už dříve Politico.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek