Podle EU je za smrt Navalného zodpovědné Rusko, uvedl Michel

Podle Evropské unie je za smrt uvězněného ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného zodpovědné Rusko, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola Navalného ocenila jako „velkého bojovníka, jehož odvaha bude rezonovat v mnoha dalších generacích“.

„Alexej Navalnyj bojoval za hodnoty svobody a demokracie. Za své ideály přinesl tu nejvyšší oběť,“ reagoval na zprávy o úmrtí vězněného politika Michel. „Evropská unie považuje za tuto tragickou smrt zodpovědný výhradně ruský režim,“ dodal.

„Jsem zděšena smrtí laureáta Sacharovovy ceny Alexeje Navalného. Rusko mu vzalo svobodu a život, ale ne jeho důstojnost. Jeho boj za demokracii žije dál,“ uvedla na sociální síti X šéfka EP Metsolaová. Oba unijní představitelé vyjádřili soustrast Navalného rodině.

„Musíme zjistit veškerá fakta. Rusko musí odpovědět na veškeré závažné otázky týkající se okolností jeho smrti,“ reagoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Jak dodal, zpráva, která dnes přišla z Ruska, ho „hluboce zarmoutila a znepokojila“.

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek