Ostravská galerie Plato je mezi sedmi finalisty architektonické ceny EU

Ostravská městská galerie Plato se dostala mezi sedm finalistů prestižní architektonické ceny Miese van der Roheho, kterou každé dva roky uděluje Evropská unie. Oznámila to dnes Van der Roheho nadace v Barceloně. O ocenění se ucházelo 362 projektů.

Galerie Plato sídlí ve zrekonstruované budově někdejších městských jatek v Ostravě. Autorem architektonického návrhu přestavby bylo polské studio KWK Promes Roberta Konieczného. Součástí budovy je pět výstavních sálů, fungujících samostatně i při vzájemném propojení. Originální architektonické řešení galerie umožňuje otočit šest jejích stěn a otevřít ji tak ze všech stran. Provoz v novém sídle zahájila galerie v září 2022, zaměřuje se na prezentaci současného umění.

Pětici finalistů v kategorii Architektura tvoří kromě galerie Plato v Ostravě také studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu, škola Reggio v Madridu, konvent Sainte-Lucie-de-Tallano na Korsice a veřejný prostor Hage ve švédském Lundu.

V kategorii Objev zařadila porota, jejímž členem je bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, na seznam finalistů knihovnu Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně a rekonstrukci náměstí v portugalské obci Piódao.

Porota v březnu navštíví finalisty a 25. dubna oznámí vítěze. Slavnostní předání cen Miese van der Roheho se uskuteční 14. května 2024 v Barceloně.

Zdroj: ČTK

Foto: Matěj Doležel, PLATO

Sdílet tento příspěvek