Česko povede evropskou skupinu pro spolupráci při řešení daňových podvodů

České Generální finanční ředitelství povede evropskou Skupinu pro pokročilou mezinárodní správní spolupráci (AIAC), která slouží ke spolupráci úřadů při řešení daňových podvodů. Dnes o tom informovala Finanční správa. Loni se díky spolupráci AIAC podařilo v Česku doměřit daň 1,36 milionu eur (34,5 milionu korun).

„Aktivní spolupráce mezi finančními správami v EU je klíčová zejména v oblasti odhalování řetězových podvodů na DPH, které jsou zpravidla organizované přes několik států a často jsou v nich zapojeny tisíce firem,“ uvedla Hornochová. „Je pro nás velmi prestižní, že právě naše zaměstnankyně stojí v čele pracovní skupiny organizující spolupráci 27 evropských zemí v jejich kontrolních postupech při odhalování daňových úniků,“ doplnila.

AIAC umožňuje sdílet zkušenost mezi národními správci daně, zdokonalovat postupy při boji s krácením daní a zefektivňovat postupy při společných kontrolách. Nezaměřuje se pouze na daň z přidané hodnoty (DPH), ale i na spotřební a přímé daně. Loni bylo v celé EU díky spolupráci AIAC doměřeno 41 milionů eur (jedna miliarda korun) na DPH a 12 milionů eur (305 milionů korun) na spotřebních daních. U přímých daní se upravil daňový základ o 750 milionů eur (19,1 miliardy korun).

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek