Na protest proti politice EU dnes v ČR vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem dnes v Česku na protest proti politice EU vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky. Někteří farmáři protestují také v centrech některých velkých měst. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informovala Agrární komora ČR, která se společně se Zemědělským svazem nebo Asociací soukromého zemědělství akce účastní. Do protestu se podle AK ČR zapojilo několik tisíc českých zemědělců. Prezident AK ČR Jan Doležal označil situaci farmářů za „skutečně zoufalou“.

Největší protesty jsou podle AK ČR hlášené v Olomouckém kraji, odkud vyjelo zhruba 500 kusů zemědělské techniky. Se shodně 320 stroji následuje Vysočina a Středočeský kraj.

„Situace zemědělců je skutečně zoufalá. Připojují se k nám i stovky malých nikde neorganizovaných zemědělců z produkčních oblastí, podhorských i horských lokalit a také mnoho společností mimo zemědělskou prvovýrobu. To jen zdůrazňuje, jak hluboká krize napříč celým sektorem je,“ řekl Doležal.

Protest se podle Doležala zatím odehrává v poklidu. „Chceme především upozornit na ty největší problémy zemědělců, a ne omezovat život v Česku. Nevylučujeme ale, že protesty budou pokračovat, ať již na evropské nebo národní úrovni,“ uvedl. Uspořádání národních protestů velké nevládní zemědělské organizace podmiňují výsledky společných jednání s ministrem zemědělství Markem Výborný. Ten má do konce měsíce oznámit, zda se v koalici podařilo vyjednat podporu návrhům na zlepšení stavu českého zemědělství, jako je například nedanění zemědělských dotací.

Českým zemědělcům vadí zejména vysoká byrokratická zátěž a množství kontrol, které podle AK ČR vzrostly mezi lety 2022 a 2023 téměř dvojnásobně. Předmětem protestů budou ale také dopady Green Dealu nebo levný dovoz ze zemí mimo EU.

Část českých zemědělců demonstrovala už v pondělí před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali pražskou magistrálu a v centru hlavního města na chvíli omezili provoz tramvají. Od tohoto protestu se nicméně hlavní zemědělské organizace distancovaly.

Dnešního protestu se účastní také zemědělci ze Slovenska, Polska a Maďarska, tedy zemí visegrádské čtyřky, nebo i Litvy a Lotyšska. Podpořit je mají i zemědělci z některých balkánských zemí včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek