Dva roky války. Česko pořádá Den za Ukrajinu

V sobotu 24. února uběhnou přesně 2 roky od chvíle, kdy ruské vojenské síly vtrhly na Ukrajinu. Stalo se tak bezprostředně po projevu ruského prezidenta Putina, který oznámil zahájení „speciální vojenské operace“. Blesková akce, kterou Rusko plánovalo, nakonec přerostla v dlouhodobou vojenskou agresi, které se Ukrajina statečně brání již dva roky. Největší české občanské organizace a spolky, které se od začátku invaze věnují podpoře válkou zmítané země, v sobotu pořádají Den za Ukrajinu. Výročí začátku války si Česko připomene shromážděními, debatami či koncerty po celé republice.

Sobotní program Dne za Ukrajinu začne v Praze ve 13:00 koncertem pro děti a jejich rodiče ve Fóru Karlín. Od 15:00 se uskuteční pochod za Ukrajinu, který povede od sochy Tarase Ševčenka na náměstí Kinských až na Staroměstské náměstí. Tam se od 16:00 uskuteční shromáždění, na kterém vystoupí prezident Petr Pavel a prostřednictvím videopozdravu by měl promluvit také prezident Volodymyr Zelenskyj.

Od 18:15 se ve Fóru Karlín uskuteční koncert na podporu Ukrajiny, na kterém vystoupí kapela Chinaski, hudebník Pokáč, Kašpárek v rohlíku pro dospělé, hudební formace I love you honey bunny a jedna z nejúspěšnějších kapel ukrajinské hudební scény Love ‘n Joy.

Další výroční akce a setkání se budou konat i v dalších českých městech, a to například v Litoměřicích, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Jablonci nad Nisou nebo Plzni a Olomouci. V Brně mohou lidé kromě shromáždění na Náměstí Svobody v 15:30 přijít také na odpolední panelovou diskusi do Centra experimentálního divadla, která začne v 16:00.

Den za Ukrajinu pořádají organizace Člověk v tísni, Paměť národa, Milion chvilek pro demokracii, Nadační fond pro Ukrajinu (Dárek pro Putina), Evropský kongres Ukrajinců, Hlas Ukrajiny a další. Pro více informací o programu navštivte denzaukrajinu.cz

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek