Rozhovor: Celia a Erasmus+ v Liberci: Studium, smažený sýr i zima!

Jedna z nejviditelnějších výhod členství v EU je pro mladé lidi určitě to, kolik se nabízí možností žít, studovat i pracovat v cizích zemích. Eurocentrum a Europe Direct Liberec Vám představí příběh Celie, která má s zkušenost s programem Erasmus+ .

Erasmus+ je evropský program mobility a spolupráce v oblasti vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu. Nabízí studentům, učitelům, a mladým profesionálům příležitost získat nové dovednosti, rozšířit své obzory a posílit evropské vazby. Původní Erasmus byl založen již v roce 1987 jako program zaměřený především na výměnu studentů a učitelů ve vysokoškolském vzdělávání. Druhá, rozšířená fáze Erasmus+ vznikla v roce 2014. Dnes projekt podporuje studijní pobyty, stáže, dobrovolnické aktivity a další formy mezinárodního vzdělávání. Jen v období 2021-2027 se očekává, že se programu zúčastní asi deset milionů osob nejen z Evropy.

Ahoj, mohla by ses nám krátce představit, prosím?

Celia: Ahoj, jmenuji se Celia a pocházím ze Španělska, konkrétně z malého města v Extremaduře jménem Quintana de la Serena, v provincii Badajoz.

Co studuješ ve Španělsku a co v Čechách?

Celia: Studuji dvouobor – primární vzdělávání a věda pohybových aktivit a sportu na Univerzitě v Granadě. V České republice studuji předměty korespondující s posledním ročníkem mého studia.

Co máš nejradši na svém španělském domově?

Celia: Nejkrásnější na mém domově byla možnost vyrůstat tu s rodinou, být obklopena přírodou a klidem vesnice.

Proč sis vybrala Erasmus+ právě v České republice?

Celia: Před dvěma lety jsem měla příležitost zúčastnit se španělského meziuniverzitního programu SICUE na ostrově Gran Canaria, byla to pro mě velmi obohacující zkušenost. Proto jsem měla chuť zažít něco podobného, ale v trochu odlišné zemi, abych poznala nová místa, zvyky, jazyk a klima.

Jaká je tvoje zkušenost s administrativou pro Erasmus+?

Celia: Za pomoci lidí jak z mé domovské univerzity, tak z té místní, pro mě byla administrativa kolem Erasmu celkem jednoduchá. TUL mi velmi usnadnila adaptaci na novou školu.

Jaké jsou rozdíly mezi studiem ve Španělsku a zde?

Celia: Pokud jde o můj obor ve Španělsku, možná je kladen větší důraz na teorii, na rozdíl od Liberce, kde jsou hodiny často zaměřeny spíše na praxi.

Co se ti tu nejvíce líbí?

Celia: Liberec mě překvapil tím, jak je malý, klidný a příjemný pro život. Univerzita se mi také velmi líbí a jsem ráda, že tu můžu studovat.

Co se ti tu naopak vůbec nelíbí?

Celia: Asi nejvíc mi tu vadí ta zima, haha. Ale postupem času se na ni člověk aklimatizuje.

Která česká jídla ti nejvíce chutnají?

Celia: Smažený sýr mi připadá naprosto úžasný a (samozřejmě) jsem fanouškem veškerého piva.

Co tě zde nejvíce překvapilo?

Celia: Že se tu pije tolik piva. Myslela jsem si, že to tak máme jen u nás ve Španělsku.

Co si myslíš, že je největší rozdíl mezi Španěly a Čechy?

Celia: Možná způsob komunikace: Španělé obvykle mluví hlasitěji a více gestikulují, naopak Češi bývají při hovoru méně výrazní. Také jsem vypozorovala určité rozdíly mezi vyjadřováním mladých a starších Čechů.

Jaké jsi měla možnosti navázat kontakty s lidmi z Česka nebo z jiných zemí?

Celia: Měla jsem to štěstí, že jsem se už seznámila s mnoha lidmi z celého světa. Na kolejích žiju se dvěma řeckými studentkami a potkala jsem tu i lidi z jiných zemí. Navíc mám společné předměty s českými studenty, s některými jsem se už spřátelila.

Která místa jsi zde již navštívila?

Celia: V České republice jsem navštívila kromě Liberce taky Prahu, Brno a Český Krumlov. Podívala jsem se také do Berlína, Bratislavy, Drážďan, Budapešti a Vídně.

Co bys tady ještě chtěla zažít, než se vrátíš do Španělska?

Celia: Chtěla bych získávat další životní zkušenosti a objevovat více koutů Evropy.

Co ti Erasmus+ přinesl? Naučila ses třeba něco o sobě?

Celia: Erasmus+ mi přijde jako nádherná zkušenost, jak na akademické, tak i na osobní rovině. Neustále se něco učím, protože člověk tu všechno vnímá dost intenzivně, a cítím, že se neustále rozvíjím hlavně jako osobnost.

Doporučila bys svou španělskou univerzitu místním studentům, kteří by chtěli vyjet na Erasmus+?

Celia: Ano, rozhodně! Nezáleží na tom, jakou zemi si vyberete, nejdůležitější je být odhodlaný a nebát se jít na několik měsíců mimo svou komfortní zónu, což vám umožní objevit sami sebe.

Děkujeme za rozhovor.

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek