Kam za kulturou příští týden? Přinášíme tipy!

Jaké kulturní akce nabídne příští týden? V článku nabízíme několik tipů, kam poslední únorový týden vyrazit.

V pondělí v Brně: Veřejná debata na téma: „(Dez)informace, fake news, lži a mýty"

Děláme dost, abychom dokázali rozpoznat a bránit se kvantům dezinformací, které jsou všude kolem nás? Co funguje na sociálních sítích a jaké pasti tam na nás číhají? Jakou hrozbu představují ruské trollí farmy? A ohrožují dezinformace naši demokracii?

Událost se koná ve spolupráci Europe Direct Brno, Evropské komise v ČR. A Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Vstup je zcela zdarma.

Debatou s hosty Lucií Čejkovou (FSS MU a Fakescape), Johanou Bázlerovou (Jsem v obraze) a Ondřejem Kundrou (Respekt) vás provede moderátor Michael Rozsypal.

Kde: Velký sál (5. patro) Knihovny Jiřího Mahena.

Kdy: 26. únor 2024, 17:00

Jihočeský vzdělávací program pro seniory „Evropská unie v kostce“ v Českých Budějovicích odstartuje již v pondělí

Několika přednáškový edukativní kurz, který je určen pro seniory s trvalým bydlištěm v Jihočeském kraji má za cíl seznámit účastníky se základními informacemi o Evropské unii (historické mezníky a vývoj evropské integrace, fungování EU, tradice v EU a vybrané politiky EU), posílit informovanost o aktuálním dění v EU a podnítit debatu o evropské integraci i roli České republiky v EU.

Jaké výhody jako obyčejní občané máme z EU? Co by pro nás znamenalo přijetí eura? Proč existuje Evropská unie (EU) a k čemu je? Těmto a další spoustě otázek se bude program reflektující letošní volby do Evropského parlamentu a 20. výročí vstupu ČR do EU věnovat.

Cyklus přednášek a besed započne v pondělí 26.2. a bude v celkem pěti termínech až do začátku června seznamovat s tématy EU.

Přihlášku zde podat prostřednictvím formuláře, který naleznete na webových stránkách Klubu Aktiv, nebo přímo prokliknutím na tento odkaz.

Termíny:

  1. 2. 2024– historie a vývoj evropské integrace
  2. 3. 2024– velikonoční tradice a zvyky v EU
  3. 4. 2024– fungování EU, instituce EU, volby do Evropského parlamentu
  4. 5. 2024– ČR a EU (vstup ČR do EU, členství ČR v EU – výhody, nevýhody, 20 let v EU)
  5. 6. 2024– vybrané politiky EU (např. Schengen, euro, fondy EU, ochrana spotřebitele atd.)

Kde: Budova D Krajského úřadu Jihočeského kraje, B. Němcové 1824/8, České Budějovice

Kdy: pondělky 9:00 – 10:30

V úterý v Pardubicích: První debata Café Evropa tohoto roku

Café Evropa je projekt, který pořádá napříč regiony České republiky debaty a besedy, kterými se snaží přiblížit evropská témata široké veřejnosti. Všechny diskuse navíc můžete poslouchat skrze jejich stejnojmenný podcast!

První akce letošního roku se uskuteční v Pardubicích, a to již toto úterý. Hlavními tématy debaty budou současná rezonující evropská témata a diskuse o (vašich) představách Evropy.

Hosty debaty budou Karolína Brennerová (předsedkyně Digital Economy Network a bývalá vedoucí Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu) a David Koppitz (ředitel Vzdělávacího centra SFÉRA).

Kde: Institut Paměti národa Pardubice (Machoňova pasáž, třída Míru 60)

Kdy: 27. únor 2024, 17:30

Středeční veřejná přednáška v Brandýse nad Labem: Írán, Izrael, Tálibán… jaké jsou vztahy na Blízkém východě?

Přednáška zaměřená na aktuálně velmi diskutovaný region Blízkého východu a jeho problematiky, nerostné suroviny, náboženství, ale i na postoje ČR, EU, USA, Ruska a Číny k tamnímu současnému dění.

Přednášet bude Matou Hořčička, analytik Asociace pro mezinárodní otázky, který se zaměřuje na problematiku Íránu.

Kde: Knihovna Eduarda Petišky Ivana Olbrachta 36, 250 01 Brandýs nad Labem

Kdy: 28. únor 2024, 18:00

Čtvrtek v Praze: Prague Security Studies Insttute bude hostit debatu nazvanou "Sanctioning Russia: Making Sanctions Work in 2024"

Anglicky vedená debata zaměřena na protiruské sankce a jejich problematiku, a to v kontextu stále trvající rusko-ukrajinské války.

Proč je Rusko i přes bezprecedentní sankční režim uvalený EU, USA, Velkou Británii a různými dalšími státy stále schopno obcházet ho a zmírňovat jeho dopady? Jaké jsou strategické cíle sankcí? Může sankciování ruských jednotlivců a subjektů pomoct Ukrajině? Těmto a mnoha dalším otázkám se bude čtvrteční program věnovat.

Akce ze zúčastní několik zajímavých speakerů, kterými jsou Tom Keatinge, Jan Marian, Lucie Reháková, Gabriela Svárovská a moderátor Pavel Havlíček.

Na akci je z důvodu omezené kapacity potřeba registrace skrze tento formulář.

Kde: Tržiště 366/13 118 00 Praha 1

Kdy: 29. únor 2024, 18:00 – 19:30

Sobotní den s Deníkem N na Knižním festivalu v Ostravě

První dva březnové dny se na ostravském výstavišti Černá louka bude konat Knižní festival. Druhý festivalový den bude patřit debatám Deníku N, které se budou zabývat tématy svobody a spravedlnosti

Jedna z debat bude například řešit otázky, zda se může v Česku každý domoct spravedlnosti, zda právo chrání všechny, nebo někoho vylučuje či jak se takzvané „mužské právo“ projevuje v praxi. Hostem moderátorů Filipa Titlbacha a Vítka Svobody bude soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková. 

Program pro debatní scénu Voices of Freedom & Deník N nabídne mnohé další a na festivalu mají připraveny zajímavá témata po celé dva dny.

Podrobný program najdete na webových stránkách Knižního festivalu.

Kde: Výstaviště Černá louka, Ostrava

Kdy: 1. – 2. březen 2024

 

Autorka: Adéla Káňová

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek