Seminář „Zažij stáž u Evropské komise“ poskytl užitečné informace pro budoucí uchazeče

Na Karlově univerzitě v Praze se ve čtvrtek 8. 2. 2024 konala přednáška Evropské komise. Jak název napovídá, přednáška měla informovat o stáži v Evropské komisi. Vystupující přiblížili možnosti, které jako zájemce máte a jaké musíte splnit požadavky, abyste mohli být přijati.

Během necelých dvou hodin se u mikrofonu vystřídali nejpovolanější lidé, kteří mají k tomuto tématu co říct. Jako první se ujal mikrofonu vedoucí komunikační sekce Zastoupení Evropské komise v České republice Pavol Kukučka, později ho vystřídali komunikační manažerka Zastoupení Evropské komise v České republice Tereza Sanjuan nebo bývalí Blue Book stážisté Alena Nagyová, Jakub Fišer a Lucie Vinařská.

Stáž u Evropské komise je placená a nemusíte ji absolvovat pouze v Bruselu. Například stážistka Alena Nagyová absolvovala stáž v Praze na Zastoupení Evropské komise v České republice.

Požadavky pro přijetí

A jaké jsou požadavky pro přijetí? Je požadovaná výborná znalost anglického, německého nebo francouzského jazyka na úrovni C1 (znalost musíte mít podloženou oficiálním certifikátem). Dále je potřeba znalost jakéhokoliv jiného evropského úředního jazyka – tedy i českého. Posledním požadavkem je ukončené bakalářské vzdělání. Samotné požadavky tedy nejsou až tak náročné, je ale důležité mít i zkušenosti a znalosti navíc, na základě kterých budete upřednostněni před ostatními žadateli.

Rady a tipy při podávání žádosti


Zkontrolujte si platnost Vašich jazykových certifikátů. Některé certifikáty platí pouze po omezenou dobu, pokud by Váš certifikát už nebyl platný, bohužel byste nebyli zařazení do užšího výběru stážistů.
Nenechávejte podání přihlášky na poslední chvíli. V přihlášce musíte všechny své znalosti a dovednosti podložit písemným potvrzením a získávat potvrzení zpětně se může protáhnout. Opět platí pravidlo, pokud něco nebudete mít správně podloženo, nebudete zařazeni do užšího výběru.
Před odesláním přihlášky si všechno několikrát projděte a ujistěte se, že máte vše správně vyplněno. Jak už bylo zmíněno, chyby v přihlášce způsobí, že se nebudete moci stáže zúčastnit, a tak si raději nechte čas na důkladné zkontrolování přihlášky. Zároveň se ale nemusíte obávat, pokud nemáte vyplněná všechna políčka, šanci na přijetí máte i tak.
Motivační dopis. Do přihlášky na stáž se přikládá i motivační dopis. Ten je doporučeno psát v anglickém jazyce i přes to, že česky napsaný motivační dopis by neměl být důvodem pro nezařazení Vaší přihlášky do užšího výběru.
Pokud máte dvojí občanství, uvádějte přihlášku pod tou státní příslušností, která má v Evropské komisi nižší zastoupení. Takže například pokud máte české a španělské občanství, určitě se přihlaste pod svými českými doklady. Čechů je v evropských institucích stále málo a tak budete mít větší šanci na přijetí.

Přihlášky

Přihlašování na Blue Book stáž u Evropské komise je od 19. února 2024 otevřeno! Dejte si ale pozor, přihlášky můžete posílat pouze do poloviny března. Přihlašovat se můžete na této adrese: https://traineeships.ec.europa.eu/index_en

Autor: Leona Veselá, Eurocentrum Ústí nad Labem

Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality