Jednání V4 bylo podle Fialy upřímné, skupina podle premiérů dál žije

Dnešní jednání Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) v Praze bylo upřímné a z tohoto hlediska důležité, řekl po setkání s premiéry ostatních zemí V4 předseda vlády Petr Fiala. Existují podle něj věci, na kterých se skupina shodne. Před jednáním vynikaly rozdíly mezi Českem a Polskem a na druhé straně Slovenskem a Maďarskem v přístupu k válce na Ukrajině a především ohledně pomoci zemi napadené Ruskem.

Premiéři jednali v pražském Lichtenštejnském paláci celou dobu ve čtyřech, plánem přitom původně bylo, že se k nim na část schůzky připojí delegace. „Máme za sebou velmi dlouhé jednání, ale také velmi otevřené a upřímné, a z tohoto hlediska důležité,“ řekl Fiala. Formát zasedání se změnil kvůli tomu, že předsedové vlád měli pocit, že o některých věcech musí mluvit otevřeně mezi sebou, dodal.

Mezi zeměmi existují rozdíly, což se nezměnilo, konstatoval Fiala. „Současně jsme také zjistili, že existují věci, na kterých se shodneme. A témata, u kterých má smysl, aby naše země spolupracovaly,“ uvedl. Již před jednáním jako takové okruhy zmiňoval energetiku, boj proti migraci či zemědělství.

Slovenský premiér Robert Fico, jehož výroky o válce na Ukrajině před summitem kritizovali český i polský premiér, zmínil, že v minulosti absolvoval řadu nudných technických jednání V4. „Dnes jste mi nedali ani vteřinu, abych si zazíval. Toto jednání bylo jedno z nejpodstatnějších,“ řekl kolegům. Důležitost dnešního jednání podle něj dokazuje i vysoká účast médií. „V4 je důležitá regionální instituce,“ dodal.

Skupina podle Fica především v minulosti dokázala zaujímat jasná stanoviska, o kterých s ní jednali lídři Německa či Francie, protože bez dohody s V4 by nešlo v Evropské unii nalézt kompromis. „Ano, máme různé názory. Ale budou témata, například rozšiřování EU, regionální záležitosti, kde musíme hledat společná řešení,“ zdůraznil.

Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že Visegrád žije. „Dnešní jednání mě o tom přesvědčilo. Rozdíly v názorech jsme schopní akceptovat, Maďarsko je nadále připravené v této spolupráci pokračovat,“ řekl. Existují podle něj důvody, proč by země V4 měly spolupracovat. Pokud by u určitých témat nepostupovaly společně, byly by na tom hůř. Jako příklad zmínil postup proti migraci. „To bude nadále tématem a vyplatí se nám spolupracovat i do budoucna,“ dodal.

Fiala doplnil, že země neskrývají některé výrazné rozdíly ve vnímání a interpretaci příčin ruské agrese na Ukrajině, které jsou velmi podstatné. „Ale v otázkách jako zemědělství, energetika, migrace má smysl rozvíjet společný postoj států střední Evropy vycházející ze společných podmínek a zkušeností,“ řekl. V některých otázkách jsou podle Fialy země rozdělené dvě proti dvěma, v jiných je to tři proti jedné, ale někde čtyři proti nule.

Polský premiér Donald Tusk řekl, že členské země chtěly dnešním summitem dát V4 šanci ukázat, zda má dál smysl. „V EU máme společné zájmy nezávisle na rozdílech, které se týkají Ukrajiny,“ uvedl. Rozdíly podle něj nejsou tak fundamentální, jak by se mohlo zdát.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality