Premiéři zemí V4 se dnes sejdou v Praze. Musíme udržovat dialog, míní Fiala

Předsedové vlád zemí takzvané Visegrádské čtyřky se sejdou v úterý 27. února v Praze. Předseda vlády Petr Fiala zde přivítá slovenského premiéra Roberta Fica, maďarského předsedu vlády Viktora Orbána a staronového polského premiéra Donalda Tuska. Členové V4 budou jednat o energetické bezpečnosti, strategické agendě EU, předcházení nelegální migraci či další podpoře Mezinárodního visegrádského fondu.

Česko předsedá Visegrádské skupině od druhé poloviny loňského roku. Poslední summit se uskutečnil loni v listopadu, tehdy se v Praze sešli prezidenti zemí V4. Od posledního setkání premiérů se však na Slovensku i v Polsku změnila vláda. Dnešní jednání předsedů vlád započne hodinu před polednem v prostorách Lichtenštejnského paláce.

Premiér Fiala již dříve uvedl, že se zástupci čtyř zemí skupiny V4 zřejmě na řadě věcí neshodnou, zásadně je dělí například přístup k Ukrajině. „Neříkám, že je to moje největší radost se tady setkávat s kolegy, se kterými v řadě klíčových věcí vlastně nesouhlasím. Mám na mysli maďarského a slovenského předsedu vlády. Nicméně vést dialog musíme, někdo to dělat musí,“ řekl Fiala. 

Slovenský premiér Fico před pár dny ve svém projevu k druhému výročí války na Ukrajině mnohé šokoval, když převzal Putinovu rétoriku a prohlásil, že válku zapříčinili ukrajinští neonacisté. Na jeho slova v pondělí reagoval i polský premiér Donald Tusk. „Až se vrátím z Prahy z tohoto setkání, řeknu otevřeně, zda má Visegrádská skupina ještě smysl, anebo ne. Tento summit mnoho objasní,“ prohlásil Tusk.

Se svým polským protějškem se premiér Fiala sejde samostatně v úterý ráno ještě před samotným jednáním V4. Na Úřadu vlády v budově Strakovy akademie budou premiéři bilaterálně jednat o rozšiřování EU, situaci na Ukrajině, regionální a obranné spolupráci, energetice a migraci. Odpoledne Tuska rovněž přijme prezident Petr Pavel na Pražském hradě.

Zdroj: vlada.gov.cz, ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek