Estonsko dá v příštích čtyřech letech 0,25 pct HDP na podporu Ukrajiny

Estonsko poskytne v příštích čtyřech letech Ukrajině vojenskou podporu odpovídající čtvrtině procenta jeho hrubého domácího produktu (HDP). Uvedla to předsedkyně estonské vlády Kaja Kallasová, jejíž vyjádření dnes citovala ukrajinská média. Západ podle premiérky má dost prostředků, ekonomické síly a znalostí, aby při spojení sil pomohl Ukrajině vyhrát válku proti Rusku.

„Dlouhodobá vojenská podpora Ukrajiny ze strany Estonska bude během čtyř dalších let činit 0,25 procenta našeho HDP. Vyzýváme všechny ostatní státy podporující Ukrajinu, aby přijaly obdobné závazky,“ uvedla Kallasová během pondělního pařížského summitu. Její slova dnes zveřejnil tiskový odbor estonské vlády, napsala agentura Interfax-Ukrajina.

Podle Kallasové Ukrajina potřebuje pomoci právě teď. „Nemůžeme marnit čas, protože Ukrajina především potřebuje pomoci se zbraněmi. Doufám, že nedávné rozhodnutí Dánska poslat veškerou svou munici na Ukrajinu bude inspirovat i další. Musíme se rovněž poohlédnout po tom, jakou pomoc lze získat ze světového trhu, jak to už udělali Češi,“ dodala v narážce na český návrh pomoci Ukrajině dělostřeleckou municí zakoupenou ve třetích zemích.

Estonský prezident Alar Karis v komentáři napsaném pro server Politico v předvečer druhého výročí rozpoutání války Ruska proti Ukrajině napsal, že by stačilo, aby každá země EU přispěla Ukrajině pouhou čtvrtinou jednoho procenta svého HDP, a napadená země, která de facto již deset let čelí agresi většího státu, válku vyhraje. Ruský prezident Vladimir Putin podle autora nechce jen dobýt Ukrajinu, ale testuje odhodlání demokratického světa, protože demokracie sama o sobě představuje pro ruský režim hrozbu.

„Rusko se zdá být obrovské, je to jaderná velmoc s téměř 145 miliony obyvatel. To nás však nesmí ochromit. V EU žije třikrát více lidí a náš celkový HDP je asi desetkrát vyšší než ruský,“ upozornil. „Když jsme jednotní, jsme neporazitelní,“ zdůraznil.

HDP Estonska v loňském roce podle dostupných údajů činil ekvivalent 42 miliard dolarů, z čehož by čtvrtina procenta činila 105 milionů dolarů (asi 2,452 miliardy Kč).

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek