Termín eurovoleb v ČR byl vyhlášen ve Sbírce zákonů, oficiálně tím začala kampaň

Termín voleb do Evropského parlamentu, které se v Česku budou konat 7. a 8. června, byl v úterý vyhlášen ve Sbírce zákonů. Oficiálně tím začala volební kampaň s povinnostmi pro kandidující strany a uskupení. Do pěti dnů si musejí zřídit volební účet a zveřejnit k němu dálkový přístup. Oznámit jej musejí rovněž Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Registrovat se u tohoto úřadu musejí podle zákona rovněž lidé a sdružení, které se hodlají jako třetí osoby zúčastnit volební kampaně bez vědomí kandidující politické strany, hnutí či koalice. Na kampaň mohou dát maximálně jeden milion korun.

Voliči, kteří počátkem června nebudou moci hlasovat v domovské obci, mohou od vyhlášení voleb požádat o voličský průkaz. Stejnou možnost mají také Češi žijící v zahraničí. Obrátit se ale musí na příslušný zastupitelský úřad, aby mohli s voličským průkazem hlasovat v Česku. Hlasování na zastupitelských úřadech při eurovolbách na rozdíl od sněmovních voleb možné není.

Letošní volby do Evropského parlamentu se budou v EU konat v rozmezí od 6. do 9. června s ohledem na rozdílné volební dny v jednotlivých členských státech. Budou desátými přímými eurovolbami a zároveň prvním výběrem europoslanců po odchodu Velké Británie z EU.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek