Kam za kulturou příští týden? Přinášíme tipy!

Jaké kulturní akce nabídne příští týden? V článku nabízíme několik tipů, kam první březnový týden vyrazit.

Pondělní olomoucká zastávka cyklu debat Café Evropa

Minulý týden odstartoval cyklus debat Café Evropa v Pardubicích. Tento týden se zastaví v Olomouci, a to v kině Metropol, kde se bude diskutovat na téma „Šikana v kyberprostoru – jak těžké je bránit se ve světě současných technologií?“

Jak se bránit proti šikaně na internetu? Dá se jí nějak předejít? Mohou rodiče nějakým způsobem poznat, že se jejich dítě stalo obětí kyberšikany? Čelí kyberšikaně častěji ženy a dívky nebo muži a proč? Jaké skupiny lidí jsou v tomto ohledu nejvíce ohrožené? A jak se snaží s tímto problémem bojovat Česko a Evropská unie?

Tyto a další otázky se na debatě budeme snažit rozluštit s našimi hosty Ditou Charanzovou (místopředsedkyně Evropského parlamentu), Marií Jaroň Bedrošovou (odborná asistentka – Interdisciplinární výzkum internetu a společnosti, Masarykova univerzita) a Pavlem Schweinerem (lektor, supervizor a konzultant poradny, projekt E-Bezpečí). Celou akci bude moderovat Radek Pernica (Univerzitní kino Scala).

Před debatou bude navíc promítán film The Teacher’s Lounge nominovaného na cenu LUX, na jehož vstup máte možnost jít zcela zdarma, pokud si na webových stránkách kina Metropol zarezervujete místo!

KDE: Kino Metropol, Sokolská 572/25, 779 00 Olomouc, Česko

KDY: Pondělí 4. 3. 2024, promítání filmu od 19:00, debata od 20:45

Odkaz na událost najdete zde

Úterý v Plzni: Setkání europoslanců nad tématem sdílených energií

Kancelář Evropského parlamentu v ČR pořádá setkání europoslanců a expertů s veřejností, které bude v tématu „Sdílení energií jako cesta k úsporám i lepšímu klimatu?“

Češi a Češky mohou díky nové legislativě poprvé v historii sdílet elektřinu napříč domácnostmi a budovat nové zdroje energií v rámci energetických společenství. Česko totiž po letech odkladů přijalo do svého právního řádu evropská pravidla, podle kterých mají země EU umožnit lidem podílet se na výrobě elektřiny.

Jak se do tzv. komunitní energetiky v praxi zapojit, co to obnáší a jaká další opatření nám Evropa může v této oblasti přinést?

Hosté: Mikuláš Peksa (europoslanec – Zelení/ESA, Piráti), Stanislav Polčák (europoslanec – ELS, Starostové a nezávislí, online), Vojtěch Prachař (zastupitel v oblasti komunitní energetiky města Liberec), Andrea Kubernátová (předsedkyně ENERKOM Plzeňsko), Michael Šturm (předseda představenstva, Družstvo Energie)

Na úterní akci, kterou pořádá Kancelář Evropského parlamentu v ČR ve spolupráci s EURACTIV.cz je vstup zcela zdarma. Je však potřeba udělat si registraci zde, nebo na e-mailu sedlacek@euractiv.cz.

KDE: Papírna Plzeň, Zahradní 173/2 32600 Plzeň

KDY: Úterý 5. 3. 2024, 17:00

Úterní ostravský skupinový rozhovor mapující postoje mladých žen k Evropské unii.

Fórum 50 % je nezisková organizace, která podporuje vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích. Toto úterý pořádá skupinové setkání pro ženy, kterým je 15–29 let chtějí se podělit o svůj názor na politiku a Evropskou unii, jsou ochotné sdílet své důvody, proč ne/volíš a další?

Získejte za svou účast na rozhovoru odměnu 700 Kč. Zaregistrujte se zde a nechte znít svůj hlas! Akce probíhá v rámci projektu Ženy volí budoucnost: Mladé hlasy, silná Evropa, který je spolufinancován Evropskou unií. 

(Na rozhovor je vyhrazen omezený počet míst. Po odeslání registračního formuláře dostanete podrobnějšími informace).

KDE: Univerzitní knihovna Ostravské univerzity, Bráfova 1182/3, 702 00 Ostrava

KDY: Úterý 5. 3. 2024, 15:30

Středeční večer v Brně s pivem u kvízu o Evropě!

Eurocentrum Brno a Europe Direct Brno pořádají hospodský evropský kvíz o dění v Evropě, EU a jejích institucích a zajímavostech zemí Evropy.

Vytvořte si svůj tým (2-6 osob) a dorazte soutěžit s ostatními o tematickou odměnu! Váš tým je potřeba zaregistrovat přes e-mailovou adresu: eurocentrum.brno@vlada.cz. Registrovaným týmům bude následně zasláno potvrzení o registraci. Vstup je zcela zdarma.

KDE: Pivovar HARRY, Poštovská 68/3, Brno-střed

KDY: Středa 6. 3. od 19:00 hodin

Nedělní workshop Slezského zemského muzea v Opavě pro rodiny s dětmi!

Opavský workshop Vím, co je to Evropská unie, jehož cílem je prohloubení a rozšíření vědomostí o Evropské unii a významu vstupu ČR do Evropské unie, pořádá už druhé setkání.

Program, jež je určen rodinám s dětmi od 12 let, je zpestřen několika zajímavými aktivitami, kterými si během dvou hodin můžete zpříjemnit Váš víkend! Cena pro jednoho účastníka je 50 Kč.

Odkaz na událost najdete zde

KDE: Památník Petra Bezruče

KDY: Neděle 10. 3. 2024, 14:00 – 16:00

Autorka: Adéla Káňová

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek