Česko dnes navštíví francouzský prezident Macron

V úterý 5. března zavítá do České republiky francouzský prezident Emmanuel Macron. V Praze bude jednat s prezidentem Petrem Pavlem i předsedou vlády Petrem Fialou. Na programu má také pietní akt u pamětní desky Jana Palacha. Mezi hlavními tématy jednání budou obranná spolupráce, energetika či válka na Ukrajině. Lídři také podepíší Akční plán strategického partnerství České republiky a Francie na roky 2024-2028.

Macron by měl dorazit na Pražský hrad krátce před polednem, po přivítání s prezidentem Pavlem budou soukromě jednat v Habsburském salónku. Po následném setkání s médii se francouzský prezident přesune na náměstí Jana Palacha, kde by měl u budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy ve 13:50 uctít oběti prosincové tragické události.

Kolem druhé hodiny odpoledne Macron zamíří do budovy Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii, kde je ve 14:15 v plánu jednání s premiérem Fialou. Mezi hlavními tématy jednání bude obranná spolupráce, energetika či válka na Ukrajině. Politici následně podepíší akční plán strategického partnerství obou zemí na období 2024 až 2028 a na programu je i společné prohlášení pro média.

Fiala se m minulé pondělí v Paříži účastnil jednání o pomoci Ukrajině, která již třetím rokem čelí ruské agresi. Macron po něm oznámil, že se Francie zapojí do české iniciativy nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Připojit by se mělo 15 zemí. Dalším důležitým tématem návštěvy v Praze bude také jaderná energetika. Francouzská státní elektrárenská společnost EDF, která provozuje největší síť jaderných elektráren v Evropě, je spolu s jihokorejskou firmou KHNP jedním z uchazečů o stavbu nového bloku v Dukovanech. 

Zdroj: ÚV ČR, Tisk. odd. Pražského hradu, ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek