Ve Varšavě začala další demonstrace zemědělců nespokojených s politikou EU

Ve Varšavě dnes začala další demonstrace polských zemědělců, kteří se bouří proti klimatické politice Evropské unie a proti dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Rolníci jsou před úřadem premiéra, protest formálně začal zpěvem hymny, informovala stanice TVN24. Pořadatelé očekávají účast až 150.000 lidí, protesty jsou naplánovány do pátku.

Protest před kanceláří premiéra Donalda Tuska začal oficiálně v 11:00, dříve zemědělci zapalovali světlice a na silnici hořely pneumatiky. Před úřadem premiéra podle televize také hořela rakev, která měla symbolizovat úpadek polského zemědělství. Byla u ní deska s nápisem „Farmář. Žil 20 let. Zabila ho zelená dohoda.“

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu si klade za cíl dosáhnout v EU do roku 2050 klimatické neutrality. Tím se rozumí, že do ovzduší se nebude vypouštět více skleníkových plynů, než kolik jich může být technicky uskladněno nebo kolik příroda může sama vstřebat. Podle kritiků jsou s Green Dealem spojeny neúměrné náklady a navíc ostatní kontinenty, zejména Asie, tak přísné samy k sobě nejsou. Kritici někdy zpochybňují i samotnou efektivitu Zelené dohody.

Stanice TVN24 poznamenala, že nespokojení farmáři chtěli vjet do hlavního města s traktory, ale nedostali souhlas radnice, jejíž rozhodnutí podpořily i soudy. Zemědělská technika a blokády se ale mohou objevit v okolí metropole, upozornil web. Z některých míst už jsou hlášeny blokády.

Polští zemědělci dnes chtějí demonstrovat i před sídlem Sejmu, tedy dolní komory parlamentu. Od protestu se očekává, že bude větší než minulé úterý, kdy v metropoli podle policie protestovalo asi 10.000 lidí. Akci plánují podpořit myslivci a lesníci. Zemědělci v Polsku protestují proti zavedení unijní Zelené dohody nebo proti dovozu levnější produkce z Ukrajiny od první poloviny února.

Zemědělci protestují i v dalších evropských zemích, včetně České republiky. V Praze chtějí při dalším protestu ve čtvrtek upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. Očekává se, že mohou přijet až tisíce zemědělců a s nimi stovky traktorů a další zemědělské techniky.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek