Švédsko se stalo členem NATO

Švédsko se dnes stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér Ulf Kristersson, když protokol předal americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Ten připomněl, že Švédsko o vstup do NATO požádalo kvůli ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, a prohlásil, že aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že dnes byly splněny podmínky přistoupení Švédského království, stanované článkem II Protokolu Severoatlantické smlouvy.

„Toto je pro Švédsko historická chvíle. Je historická pro alianci, je historická pro transatlantický vztah,“ řekl Blinken. Vstup Švédska do NATO podle něj představuje také „strategický debakl“ Ruska.

Švédský premiér předtím na síti X oznámil, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ho formálně informoval, že všichni členové aliance už přijali přístupový protokol a že přizval Švédsko k přistoupení k Severoatlantické smlouvě.

Stoltenberg poté vstup Švédska do NATO uvítal jako historickou událost a zdůraznil, že severská země má nyní konečnou záruku bezpečnosti. „Švédsko je nyní 32. členem NATO a zaujalo právoplatné místo u našeho stolu,“ napsal Stoltenberg na síti X. Přistoupení Švédska podle něj činí NATO silnějším a Švédsko bezpečnějším.

Také Bílý dům dnes konstatoval, že členství Švédka v NATO „učiní Spojené státy a naše spojence ještě bezpečnějšími“. Americký prezident Joe Biden v dnešním prohlášení uvedl, že NATO je nyní „silnější než kdy předtím“. Ruský prezident Vladimir Putin chtěl podle Bidena alianci napadením Ukrajiny rozdělit, ale NATO je nyní naopak „jednotnější, odhodlanější a dynamičtější“ než dříve.

Švédsko podalo přihlášku do NATO společně s Finskem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu předloni na jaře. Zatímco o Finsko se aliance rozšířila začátkem loňského dubna, vstupu Švédska dlouho bránily Turecko a Maďarsko. Ankara připojení severské země k alianci schválila letos v lednu. Poslední překážka rozšíření padla 26. února, když rozšíření aliance o Švédsko schválil po měsících průtahů i maďarský parlament.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek