Na konferenci k výročí vstupu ČR do EU vystoupí německý prezident Steinmeier

Na konferenci pořádané k výročí vstupu České republiky do Evropské unie vystoupí na Pražském hradě 30. dubna německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Na sociální síti X to dnes oznámila Kancelář prezidenta republiky. Steinmeier spolu s prezidentem Petrem Pavlem přednesou hlavní projevy. Akce připomíná 20 let od vstupu do EU, Česko se stalo členem 1. května 2004.

Mezinárodní konference ponese název „20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu“. Poslední dubnový den by se měl při příležitosti výročí konat také slavnostní koncert České filharmonie v Rudolfinu, před nímž s projevem vystoupí Pavel a premiér Petr Fiala. Na 4. dubna plánuje akci k výročí také Hospodářská komora ČR, členství v EU by měla zhodnotit z pohledu byznysu.

K výročí se už v lednu uskutečnila konference v Lichtenštejnském paláci, vystoupil na ní premiér Fiala nebo dosavadní čtyři čeští eurokomisaři. Fiala na ní řekl, že ČR za 20 let členství v Evropské unii opakovaně dokázala, že je ostatním členským státům poctivým a spolehlivým partnerem. Česko podle něj dokázalo, že se umí zachovat správně v krizích a je připraveno solidárně pomáhat slabším.

Zdroj: ČTK
Foto: bundespraesident.de

Sdílet tento příspěvek