ČSÚ: Od roku 2004 měla ČR se státy EU vždy kladnou obchodní bilanci

Od roku 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie, měla s členskými státy vždy kladnou obchodní bilanci. Za posledních 20 let přebytek zahraničního obchodu ČR s těmito zeměmi vzrostl více než čtyřnásobně, a to z 214,2 miliardy korun v roce 2004 na loňských 866,3 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které na dnešní tiskové konferenci v Praze představili zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za celou dobu členství v EU bylo nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka Německo.

Země EU byly v posledních 20 letech dominantním partnerem Česka v zahraničním obchodu. „Z celkového vývozu Česka připadá v současnosti 80 procent na státy Evropské unie, z celkového dovozu zboží je to 62 procent,“ řekla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová. Podíly se po dobu členství v EU významně nezměnily, v absolutní hodnotě se dovoz i vývoz zdvojnásobily, dodala.

Největší podíl na zahraničním obchodu ČR se státy EU mají podle ČSÚ motorová vozila a jejich díly a také stroje a zařízení. S odstupem následují počítače a optické přístroje, kovodělné výrobky, chemické látky a potravinářské výrobky. V dovozu zboží mají rovněž hlavní roli motorová vozidla a stroje, následují chemické látky a základní kovy. Komoditní struktura vyváženého i dováženého zboží byla posledních 20 let stejná.

Do Německa, které je nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka, v roce 2023 plynulo 30 procent z celkového vývozu. Podíl Německa na celkovém importu pak činil 23 procent. Přebytek obchodní bilance ČR s Německem loni dosáhl 353,3 miliardy korun, v roce 2004 to bylo 68,8 miliardy korun.

Dalšími významnými exportními i importními partnery Česka jsou dlouhodobě také Slovensko, Polsko, Francie a Itálie, informoval ČSÚ. Sousední země pokrývají téměř dvě třetiny českého vývozu do EU i dovozu z EU.

V rámci EU Česko vyniká ve vývozu elektronových mikroskopů. „V roce 2023 byly z Česka vyvezeny elektronové mikroskopy v hodnotě 20,8 miliardy korun, což tvořilo na celkovém unijním vývozu této komodity přibližně 45 procent,“ řekl Vladimír Cába z ČSÚ. Významný podíl na unijním vývozu má Česko také u zdravotnického nábytku, kde pokrývá deset procent unijního exportu, nebo u máku, kde na něj připadá 44 procent unijního exportu. Dominantní pozici má u živých kaprů, kde na něj připadá 72 procent veškerého vývozu z EU, a u odchovaných papoušků, kde podíl činí 37 procent, řekl Cába.

Zahraniční obchod ČR skončil za celý loňský rok přebytkem 124,9 miliardy korun. Předloni ČR měla zápornou bilanci 204,8 miliardy korun. Lepšího výsledku se loni podařilo dosáhnout díky poklesu dovozu ropy a zemního plynu. Letos v lednu vykázal zahraniční obchod přebytek 3,7 miliardy korun, meziročně byl o 4,2 miliardy korun nižší, informoval už dříve ČSÚ.

Po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla v Česku zesílila debata o přijetí eura. Předseda Asociace exportérů Jiří Grund už dříve ČTK řekl, že by zavedení eura podle něj firmám přineslo významné úspory na konverzních poplatcích nebo by zjednodušilo účetnictví.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek