Moldavská prezidentka zahájila kampaň na podporu referenda ke směřování do EU

Moldavská prozápadní prezidentka Maia Sanduová včera zahájila kampaň na podporu chystaného referenda o úsilí někdejší sovětské republiky vstoupit do Evropské unie a vyzvala vůdce občanské společnosti k vyburcování podpory mezi 2,6 miliony obyvatel pro vstup země do společenství, uvedla agentura Reuters. V referendu mají voliči rozhodnout, zda snahu Moldavska přidat se k EU zapíší do ústavy, čímž by zakotvili toto směřování země, aby je nezměnily příští vlády.

Moldavsko požádalo o členství v unii v roce 2022 a tento měsíc získalo spolu se sousední Ukrajinou návrh rámce pro přístupová jednání. Vztahy s Ruskem jsou napjaté, Kišiněv rozhodně odsoudil vpád ruských vojsk na Ukrajinu.

Sanduová koncem loňského roku ohlásila plán uspořádat v tomto roce referendum ohledně připojení země k EU. Prezidentka, která se bude letos na podzim ucházet o druhé volební období, uvedla na tiskové konferenci, že země má historickou příležitost zvýšit tlak na přistoupení.

„Referendum je důležité uspořádat teď, kdy členské státy EU jsou otevřenější než kdy dříve, máme nezbytnou politickou vůli udělat tento krok a naši občané chtějí být součástí EU,“ řekla.

Referendum by podle ní zabránilo možné změně proevropského směřování země v případě střídání u kormidla moci.

„Musí to být potvrzeno a zapsáno do ústavy, aby hlas lidu pro toto směřování vývoje byl závazný pro politiky bez ohledu na to, kdo bude ve vládě,“ řekla.

„Výhody vstupu do EU jsou zjevné a musíme je vysvětlit co největšímu počtu občanů: v EU bude zaručen mír, všichni občané budou mít vyšší příjmy a lépe placenou práci, o čemž svědčí platy a penze, jaké vidíme v (sousedním) Rumunsku či Litvě. Budeme mít zákony a justici podle norem EU, kde se práva respektují, lidé volně cestují, všichni jsou si před zákonem rovni. Také získáme větší finanční pomoc pro dálnice, školy, čističky vod a vodovody,“ tvrdila prezidentka podle agentury Moldpres.

Referendum podle ní určí osud příštích pokolení, kterým zajistí, že „naše drahá vlast bude hrdou a rovnoprávnou součástí velké evropské rodiny“. Varovala, že existují síly, které nechtějí, aby Moldavané dosáhli tohoto cíle, ale všichni společně jsou s to překonat jakékoliv překážky a problémy, pochyby i obavy, jakož i pokusy destabilizovat zemi.

Referendum by se podle ní mohlo konat v říjnu; termín však stanoví parlament. Není jasné, zda ústavní soud dovolí referendum uspořádat společně s prezidentskými volbami ve stejný den, poznamenal Reuters.

Dodal, že vyjádření Sanduové zaznělo poté, co Rusko otevřelo volební místnosti pro své prezidentské volby v separatisty ovládaném Podněstří. Stalo se tak i přes protesty Kišiněvu, podle kterého tento krok ukazuje, že Moskva nerespektuje suverenitu Moldavska. Ruský velvyslanec v Kišiněvě tyto protesty zavrhl jako „neopodstatněné“ a tvrdil, že volební místnosti byly nutné, aby se ruští občané mohli zúčastnit voleb.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek