Evropská rada rozhodla o zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou

Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou, oznámil včera večer předseda Evropské rady Charles Michel. Zahájení přístupových jednání ocenila nejen bosenská premiérka Borjana Krišto, ale také předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola nebo chorvatský premiér Andrej Plenković.

„Gratulujeme! Vaše místo je v naší evropské rodině,“ vzkázal balkánské zemi Michel, který rozhodnutí premiérů a prezidentů zemí EU označil za klíčový krok na cestě Bosny a Hercegoviny do Evropské unie. Zdůraznil ale zároveň, že zemi ještě čeká na této cestě tvrdá práce.

Krišto jménem celé vlády poděkovala Michelovi a Evropské radě za jejich rozhodnutí a slíbila nepolevit v dalším rozvoji své země.

Evropská komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou letos v polovině března. Podle její hodnoticí zprávy se země za poslední měsíce významně posunula kupředu a přijala důležité reformy, například zákon o předcházení střetům zájmů či o boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

„Bosna a Hercegovina učinila významné kroky ke zlepšení systému justice, boje proti korupci, organizovanému zločinu a terorismu a zlepšení zvládání migrace,“ uvedla tehdy komise v tiskovém prohlášení. Rovněž i zahraniční a bezpečnostní politika Bosny a Hercegoviny „je v plném souladu se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU, což je významný, pozitivní a zásadní krok v době plné geopolitických zvratů“, dodala EK.

„Gratuluji obyvatelům Bosny a Hercegoviny. Dnešní rozhodnutí zahájit přístupová jednání je důležitým krokem v přibližování této země k EU. Širší EU znamená silnější EU,“ napsala na síti X Roberta Metsola.

Podle šéfa chorvatské vlády Plenkoviče je dnešek „historický den pro naši sousední a přátelskou Bosnu a Hercegovinu“. Premiér slíbil „nadále pomáhat Bosně a Hercegovině a chránit zájmy Chorvatů jako konstitučního národa“.

Bosna a Hercegovina formálně o vstup do EU požádala na začátku roku 2016, navazující procesy však podobně jako u dalších balkánských zemí postupovaly velmi pomalu. Kandidátský status země získala až v prosinci 2022.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek