Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení

Zástupci členských států EU včera podpořili nový kompromis v souvislosti s prodloužením dohody o volném obchodu s Ukrajinou. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Přidána byla nová omezení pro ukrajinský vývoz, která by měla podpořit unijní zemědělce. Upravenou pozici členských států bude muset znovu schválit Evropský parlament. Kompromis zajistí vyvážený přístup mezi podporou Ukrajiny a ochranou zemědělských trhů EU, uvedlo belgické předsednictví na sociální síti X.

S původní prozatímní dohodou z trialogu, které bylo dosaženo minulý týden, země jako Polsko či Francie nesouhlasily a prosazovaly další omezení, aby podle jejich slov zabránily destabilizaci zemědělských trhů. Belgické předsednictví tak přišlo s návrhem, že by množství ukrajinského vývozu nemělo být porovnáváno s lety 2022 a 2023, kdy už byl zaznamenán velký nárůst, ale také s obdobím druhé poloviny roku 2021, tedy ještě před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, uvedly zdroje ČTK. Na tento kompromis členské státy přistoupily.

Nyní by mělo belgické předsednictví znovu o pozici vyjednávat s Evropským parlamentem. Následně se očekává, že roční prodloužení dohody o liberalizaci obchodu s Ukrajinou schválí jak EP, tak členské státy. Dohoda by měla být prodloužena o další rok od června.

Kromě nových referenčních roků bude rovněž posílena ochrana některých citlivých produktů, jako jsou oves, kukuřice, kroupy a med. Pro tyto produkty bude podle návrhu stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo. Pokud jde o další produkty, například pšenici, jejíž zahrnutí do klíčových citlivých komodit podporovalo i Česko, množství jejich vývozu bude Evropská komise monitorovat. V případě navýšení vývozu zasáhne.

„Za Českou republiku chci jednoznačně zdůraznit, že pro nás je cíl jediný, a sice že dohoda musí být prodloužena. To nejhorší, co by se mohlo stát, je, že bychom se po 5. červnu vraceli do režimu cel,“ prohlásil v úterý odpoledne na jednání unijních ministrů zemědělství český ministr Marek Výborný. Podle informací ČTK dnešní vyjednaný kompromis nepovažuje Česko za ideální, ale vzhledem k tomu, že prosazovalo dosažení dohody, byla ochotná učinit ústupek ze své pozice.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek