Ohlédnutí: za prací a stáží z Liberce do EU

V úterý 25. března 2024 Eurocentrum/Europe Direct Liberec společně s Kariérovým centrem Technické univerzity v Liberci zorganizovalo přednášku s názvem “ Možnosti stáží a práce v EU”. Přednášela paní Lenka Plášková Kvapilová z Eures Liberec a Tereza Sanjuan ze zastoupení Evropské Komise v ČR. Na závěr krátce představili ještě činnost ESN Liberec studenti TUL Michaela Pelantová a Petr Wolf. Akci uvedla paní prorektorka TUL Kateřina Maršíková a Martin Fišer z Eurocentra Liberec.

Na úvod vystoupila paní Plášková-Kvapilová z EURES Liberec (EURopean Employment Services, více na eures.europa.eu). Tato poradenská služba nabízí pomoc při hledání práce v EU. Starají se mimo jiné o volný pohyb pracovní síly v rámci Unie, o koordinaci sociálního zabezpečení a vysílání pracovníků do zemí Evropské Unie. Jejich služby mohou využívat jak zájemci o práci, tak zaměstnavatelé. Paní Plášková-Kvapilová přiblížila z jakých důvodů může být práce v EU lákavá – získání nových zkušeností, zlepšení jazykové úrovně, komunikačních schopností, orientace v cizím prostředí, lepší uplatnitelnost na trhu práce, osamostatnění se a osobní růst jsou jen několika z nich.

Dále přednášela paní Terezou Sanjuan ze Zastoupení Evropské komise v ČR, která se zaměřila na pracovní příležitosti a stáže v institucích EU. Paní Sanjuan zdůrazňovala, že práce pro instituce v EU nabízí širokou škálu možností. Evropská Unie zaměstnává okolo 60 000 lidí na různých pozicích, ale ne všechny vás zavedou do Bruselu. Například v každém hlavním městě se nachází zastoupení Evropské komise. V Praze existuje zase např. agenturu EUSPA, která se mimo jiné podílí na vytváření systému Galileo, evropské alternativy k GPS. Zájemci se nemusí omezovat na obor svého studia; mohou si vyzkoušet libovolnou pracovní pozici a případně se přesunout jinam, pokud nenajdou to pravé. Pracují zde ekonomové, úředníci ve veřejné správě, auditoři, vědci, právníci, tlumočníci, diplomaté, teologové, asistenti, sekretáři, finanční úředníci a další. Na některé pozice není dokonce ani nutný vysokoškolský titul; stačí mít občanství v EU, znalost minimálně dvou jazyků (kombinace češtiny a angličtiny je dostačující) a nadšení pro práci. EU také vysílá delegace do celého světa, zahrnující oblasti jako diplomacie, humanitární pomoc a dokonce i boj proti pirátství.

Pro absolventy bakalářských studijních programů jsou dostupné také stáže v EU. Po jejich absolvování mohou pokračovat v juniorských programech, které jim otevírají dveře k práci zase dále. Práce v EU přináší možnost práce v mezinárodním a multikulturním prostředí, stabilní plat a smysluplnou práci, protože až 70 % české legislativy je ovlivněno evropskými zákony. Mezi výhody práce pro EU paní Sanjuan uvedla např. příležitosti pro osobní rozvoj, flexibilní pracovní podmínky (včetně možnosti pracovat dva dny v týdnu z domova nebo deset dní v roce ze zahraničí) a vysokou míru mobility (spolu s povinností měnit pracovní pozici každých šest let). Paní Sanjuan na závěr představila inspirativní příběh slečny z Liberce, která strávila několik měsíců na stáži v jejich pražské kanceláři.

Nakonec jsme zaslechli inspirativní příběhy od Michaely Pelantové a Petra Wolfa z ESN Liberec (více na esn-liberec.cz), což je mezinárodní studentská organizace se sloganem “students helping students”. Členové ESN se snaží mimo jiné pomáhat zahraničním studentům a Erasmákům při jejich pobytu v Liberci. Ke členství v ESN pak může studenty motivovat velká pestrost příležitostí: studenti tu získávají množství kontaktů po ČR i celé Evropě, mohou se účastnit spousty workshopů, získat jazykový certifikát zadarmo, využít slev poskytovaných partnery organizace ESN, zapsat si zajímavý bod do životopisu za dobrovolnictví a v neposlední řadě si užít spoustu zajímavých akcí.

Doufáme, že nové informace a perspektivy ohledně práce a stáží v EU i pro EU budou pro  studenti z Technické univerzity v Liberci užitečné a pomohou jim v jejich osobním i profesním životě!

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality