Komise chce studentům umožnit získávání evropského diplomu. Uznávaly by ho všechny státy EU

Evropská komise na konci března představila soubor nových vzdělávacích iniciativ, které mají podpořit spolupráci a propojení mezi evropskými vysokými školami a zvýšit konkurenceschopnost vzdělávacího odvětví. Cílem návrhu Komise je, aby studenti z členských států Evropské unie mohli do budoucna získávat dobrovolný evropský diplom, který bude automaticky uznáván ve všech zemích EU.

Komise ve svém sdělení představila balíček iniciativ, který kromě plánu zavedení evropského diplomu obsahuje i návrhy na zvýšení kvality vzdělávání, automatické uznávání kvalifikací a spravedlivější oceňování akademických pracovníků.

„Možnost získání evropského diplomu by snížila byrokracii, zjednodušila přeshraniční spolupráci vysokoškolským institucím z různých zemí a rovněž umožnila vytváření nadnárodních vzdělávacích programů, které budou automaticky uznávány v celé EU,“ stojí ve sdělení Komise.

„Plánem pro zavedení evropského diplomu reagujeme na potřeby našich studentů, univerzit a jejich zaměstnanců, budoucích zaměstnavatelů dnešních studentů – a vůbec Evropy jako celku,“ uvedla k návrhu komisařka pro inovace, výzkum, kulturu a mládež Iljana Ivanovová. Studenti by tak do budoucna měli více příležitostí ke studiu na různých univerzitách v Evropě a zároveň i lepší postavení při následném hledání zaměstnání v členských státech.

Komise podotýká, že evropský diplom bude dobrovolný a návrhy na jeho zavedení plně respektují kompetence členských států a regionálních vlád v oblasti vysokoškolského vzdělávání. „Komise bude členským státům na cestě k evropskému diplomu pomáhat prostřednictvím řady konkrétních kroků. Jedním z nich je vznik laboratoře politik pro evropský titul podporované programem Erasmus+,“ uvedla unijní exekutiva s tím, že laboratoř vznikne v roce 2025 s cílem zapojit členské státy a vysokoškolskou komunitu do vypracování pokynů k vydávání evropského diplomu.

Zdroj: Evropská komise
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek