Na českou iniciativu na nákup munice pro Kyjev je třeba více peněz, uvedl Lipavský

Na českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu je potřeba více peněz. Novinářům v Bruselu to dnes bez podrobností řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský. K iniciativě se podle údajů české vlády a tisku dosud připojila zhruba dvacítka zemí. Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300.000 kusů munice a o dalším půl milionu kusů se jedná, uvedl již dříve Lipavský.

K iniciativě se přihlásily mimo jiné Kanada, Německo, Polsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Belgii, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Lucembursko, Island a Slovinsko. Česko podrobnosti o příspěvcích jednotlivých zemí nesděluje. Samotné země ale postupně zveřejňují, jakou částkou přispěly či kolik přislíbily. V součtu a v přepočtu tyto příspěvky činí zhruba 35 miliard korun. To odpovídá odhadu britského listu Financial Times – ten koncem února napsal, že nákup avizovaný Českem by měl přijít na 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard Kč). Pražský hrad ani ministerstvo zahraničí tehdy na dotaz ČTK záležitost nekomentovaly.

Návrh zakoupit dělostřeleckou munici pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii předložil český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800.000 granátů pro Ukrajince – půl milionu kusů ráže 155 milimetrů a 300.000 kusů 122 milimetrů.

Bruselský server Politico počátkem února napsal, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek