Konference Hospodářské komory ČR se věnovala budoucnosti EU v příštích 20 letech

Dne 4. dubna se v Praze uskutečnila mezinárodní konference s názvem ČESKO V EU: PŘÍŠTÍCH 20 LET, kterou pořádala Hospodářská komora České republiky pod záštitou ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka. Akce se zaměřila na připravenost Evropy na nové výzvy v digitalizaci, bezpečnosti, zdraví, energetice a udržitelnosti.

V prostorách Lichtenštejnského paláce na pražské Kampě se sešly téměř dvě stovky zástupců podnikatelské sféry, státní správy, politiků a zahraničních hostů. Již v předvečer konání konference přivítal prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček na slavnostní recepci prezidenta České republiky Petra Pavla, který zde přednesl úvodní projev. „Po 20 letech v EU jsme křižovatkou uprostřed Evropy. Nabízí se tedy otázka, zda jako Česko nyní na té křižovatce i stojíme. I o tom budeme debatovat,“ uvedl Zajíček k začátku konference.

Hlavní program ve čtvrtek otevřel viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza, který uvítal první vystupující, kterou byla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Ta promluvila o tom, kam se Česko za dobu členství v EU posunulo a zmínila i aktuální výzvy spojené s plánovaným rozšiřováním EU. „V momentu, kdy chceme růst, musíme se zastavit a zamyslet se sami nad sebou. Je třeba řady reforem, například co se finančních toků týče, ale musíme se zamyslet i nad samotným systémem vládnutí. Je nás 27 a už dnes je mnohdy náročné hledat shodu,“ uvedla.

„Já dnes vidím EU po 20 letech jako vlak o 27 vagonech. V tom vlaku jezdí různí lidé. Někteří dobrovolně, někteří ne, někteří nadšeně a někteří méně. Někteří s důvěrou ve strojvůdce a někteří s tím, že jinou cestu před sebou nevidí. A mnozí z těch lidí již dnes stojí s tím strojvůdcem v kabině a společně pomáhají určovat směr.“

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise

Před zahájením diskuzních panelů pronesl krátký projev na téma „Evropa budoucnosti“ rovněž bývalý slovinský prezident a předseda vlády Borut Pahor. „Myšlenka spojených evropských národů je to nejlepší, co se mohlo demokraticky smýšlející části Evropy stát,“ uvedl. Ze zahraničních politiků se konference zúčastnil také bývalý irský premiér Bertie Ahern či lotyšský parlamentní tajemník ministerstva hospodářství Jurģis Miezainis. 

Z českých veřejných zástupců se konference zúčastnil rovněž poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra, místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová nebo výkonný ředitel Evropské obranné agentury Jiří Šedivý. S projevem na téma „Evropa jako úkol“ vystoupil rovněž ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Za podnikatelskou sféru byl přítomen například člen představenstva skupiny ČEZ Martin Novák, politický ředitel Evropské plynárenské asociace Eurogas Andreas Guth či místopředsedkyně pro veřejnou politiku EU společnosti Amazon Lucy C. Cronin. 

Speciálním hostem konference byla vicepremiérka Ukrajiny pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišyna, jenž se připojila prostřednictvím videohovoru, během kterého diskutovala s ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem o budoucnosti Ukrajiny v EU.

V závěru programu opět vystoupil ministr Martin Dvořák, který společně s Tomášem Prouzou shrnul průběh konference, ze které bude vycházet sada doporučení, kterou vypracuje Hospodářská komora ČR pro nově zvolený Evropská parlament a Evropskou komisi. Výsledný dokument by měl být publikován v průběhu léta 2024.

Foto: CEC Group

Sdílet tento příspěvek