Srbsko patří do EU a nikam jinam, řekl Macron po setkání s Vučičem

Srbsko patří do Evropské unie a nikam jinam, řekl včera francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem v Paříži. Snažit se o normalizaci vztahů musí jak Bělehrad, tak Priština, apeloval Macron. Podle Vučiče tak nečiní Kosovo, píše agentura AFP.

„Srbsko nesmí nikdy pochybovat o tom, že jeho budoucnost je v Evropské unii a nikde jinde. Žádná nepřízeň osudu by nás neměla přimět k tomu, abychom o této cestě pochybovali,“ řekl Macron. „Tuto volbu (směřování do EU) je potřeba podpořit pokračováním a urychlením reforem právního státu, nezávislostí soudnictví a pluralitou médií,“ dodal francouzský prezident.

Macron žádal po Vučičovi větší soulad s unijní zahraniční politikou. Bělehrad sice odsoudil ruskou agresi Ukrajiny, ale odmítl se připojit k protiruským sankcím a nadále s Moskvou udržuje nadstandardní vztahy, píše AFP.

Vučić se proti Macronově výtce stran jednání s Kosovem ohradil a s odkazem na Prištinu prohlásil, že „jedna ze stran nedělá nic“ pro normalizaci vztahů. „My jsme se snažili a čekáme více snahy“ od protistrany, cituje Vučiče AFP.

Kosovo vyhlásilo v únoru 2008 jednostranně nezávislost poté, co Bělehrad ztratil nad touto svou autonomní oblastí kontrolu v důsledku války a náletů NATO. Srbsko od té doby bojuje proti mezinárodnímu uznání Kosova a jeho členství v mezinárodních organizacích. Francie a stejně tak i Česká republika Kosovo jako samostatnou zemi uznala, nikoliv však pět zemí Evropské unie včetně Slovenska. Srbsko i Kosovo usilují o vstup do EU, normalizace vzájemných vztahů je jednou z podmínek.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek