EU čeká ještě mnoho práce v boji proti dezinformacím, řekla Jourová

Evropskou unii čeká ještě hodně práce v oblasti boje proti dezinformacím. Přes množství již přijatých opatření musí ve své obraně před informačním vlivem cizích zemí zrychlit. V dnešní rozpravě Evropského parlamentu k ruským informačním operacím, o kterých koncem března informovaly české úřady, to uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Česká republika koncem března zařadila na národní sankční seznam mimo jiné společnost Voice of Europe, která na své platformě publikovala protiukrajinské a protievropské materiály a snažila se ovlivnit unijní politiky. Český Deník N v této souvislosti napsal, že česká kontrarozvědka odhalila celou Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do Evropského parlamentu.

Jourová uvedla, že zjištění české tajné služby ohledně Voice of Europe považuje ze „velmi znepokojivé“, nikoli však překvapivé.

Komise podle ní udělala v posledních měsících a letech velké množství práce s cílem chránit demokratické procesy před vnějšími vlivy. Mimo jiné připravila směrnici týkající se financování politických stran ze třetích zemí či zadávání politické reklamy či dohodu s digitálními platformami o boji proti takzvaným deepfake – zdánlivě reálným, umělou inteligencí vytvořeným obrazům, zvukům nebo videím, které se nezakládají na pravdě.

Podle Jourové se však tyto kroky jeví ve světle současné situace jako nedostatečné. „Musíme zrychlit veškeré naše konání a snažení,“ řekla s tím, že s dezinformacemi musejí bojovat a odolnost proti nim si vytvářet také samotné členské státy.

Jedním z možných dalších opatření zaměřených na posílení boje proti dezinformacím by mělo být důslednější ověřování faktů, a to především na velkých digitálních platformách.

„Potřebujeme více lidí na ověřování faktů. Potřebujeme, aby platformy za ověřování platily, protože je to i v jejich zájmu, aby informační prostor, který provozují, byl bez dezinformací,“ řekla eurokomisařka.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová v rozpravě ocenila zásah českých úřadů proti Voice of Europe, je však podle ní skandální, že obsah z této platformy nadále koluje na sociálních sítích. „Jako EU nejsme schopni tyto případy rychle řešit,“ uvedla.

S tím souhlasí europoslankyně Markéta Gregorová. „Nemáme silnou legislativu na boj proti dezinformacím, nemáme odolné společnosti (proti dezinformacím),“ řekla. S ohledem na ruskou propagandu a neschopnost jí čelit rovněž vyjádřila obavu, že nadcházející volby do Evropského parlamentu „rozhodne strach a Putin“.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek