Europoslanci budou dnes jednat o reformě trhu s elektřinou a o situaci na Slovensku

Europoslanci dnes budou na zasedání v Bruselu hlasovat o plánu reformovat trhy s elektřinou a plynem tak, aby byli spotřebitelé chráněni před cenovými šoky a aby byl energetický systém odolnější a udržitelnější. Během druhého a závěrečného dne plenární schůze je rovněž čeká debata o právním státu a svobodě médií na Slovensku.

Cílem reformy trhu s elektřinou a plynem je zvýšit stabilitu, cenovou dostupnost a udržitelnost tohoto trhu v Evropské unii. V odpovědi na ruskou agresi na Ukrajině reforma rovněž umožní členským státům omezit dovoz plynu z Ruska a Běloruska.

Ohledně situace na Slovensku se očekává, že europoslanci zopakují své obavy v souvislosti s reformou trestního zákoníku a změnami ve fungování veřejnoprávních médií. K probíhající reformě, která 20. března vedla ke zrušení slovenské speciální prokuratury a která snižuje tresty a promlčecí lhůty za finanční trestné činy, europoslanci již dříve uvedli, že tyto změny ohrožují schopnost Slovenska bojovat proti korupci a chránit rozpočet EU.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek